Lista

Skattar bäst som skattar sist – Årets mest lästa debatter

När Realtids debattår ska summeras är det tydligt att skatt är ett ämne som på riktigt engagerar. Förbud mot blankning var trots det stora skatteintresset den åsikt som ni gick igång mest på. Här är hela listan!

Uppdaterad 2022-01-04
Publicerad 2021-12-30

1. Blankning måste helt enkelt förbjudas 

Gamestop-febern har satt fingret en osund svensk marknadsmanipulation som borde åtgärdats för länge sedan. Det skriver Ulf Sandmark och Mats Lönnerblad.

Publicerad: 2021-02-01

2. Återinför inte förmögenhetsskatten och skrota registerutredningen 

Förutsättningarna för företagande fick sig en rejäl törn när finansminister Magdalena Andersson nyligen föreslog återinförd förmögenhetsskatt. I ett slag ökade osäkerheten om framtiden och många drog öronen åt sig. Det skriver Johan Fall, skattechef på Svenskt Näringsliv.

Publicerad: 2021-06-04

3. Stor vilja att jobba efter 65 – men pensionssystemet är inte riggat för det 

Det borde vara möjligt att pausa sin tjänstepension och tjäna in pengar till tjänstepensionen som 65-plussare, vilket är svårt, och i vissa fall omöjligt. Det skriver Shoka Åhrman, sparekonom på SPP.

Publicerad: 2021-09-28

4. Varför betalar vd högst avgifter för sin tjänstepension? 

Det är inte ovanligt att en vd sitter med pensionsförsäkringar med fem till tio gånger mer i avgiftsavbränning jämfört med medarbetarnas kollektivavtalade lösningar. Det skriver Realtids gästkrönikör Helena Palmgren, som anser att det finns många goda skäl att utvärdera och blicka framåt.

Publicerad: 2021-04-22

5. Miljonärsskatten är en käftsmäll mot småföretagare 

Miljonärsskatten, om den går igenom, kommer att drabba småföretagare som inte har möjlighet att ta ut hög lön eller går med högre vinst. Det skriver Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.

Publicerad: 2021-06-04

6. Det är inte en naturlag att vi måste betala bland världens högsta skatter 

Vi måste inte höja skatterna – vi måste sänka dem. Det skriver Edward Nordén, Johan Varland och Fredrik Körner från Medborgerlig Samling.

Publicerad: 2021-08-17

7. Låt oss folkomrösta om EU:s skuldpaket 

Sverige ska alltså både gå i borgen för EU:s skulder och bli nettobetalare till stater som har stora strukturella problem, vilka de inte har gjort upp med. Det som för vissa i unionen kan bli ett stödpaket blir för Sverige ett skuldpaket. Det skriver Ilan Sadé, partiordförande för Medborgerlig Samling, Åsa Tallroth, vice partiordförande.

Publicerad: 2021-02-23

8. Sabuni spelade skjortan av Löfven 

Så fick statsministern lämna och vi står åter inför talmansrundor. Till många förståsigpåares förvåning och ett antal spinndoktorers besvikelse. Det skriver Daniel Claesson, Public Affairs-rådgivare och liberal debattör.

Publicerad: 2021-06-30

 

9. 400 000 svenskar är överskuldsatta – de behöver akut stöd att minska sitt lånande 

I dag är 400 000 svenskar överskuldsatta*. Oväntade livshändelser som arbetslöshet eller en skilsmässa kan vända upp och ner på privatekonomin. Vi måste agera för att bromsa den ökande skuldsättningen. Ett möjligt verktyg för att undvika växande skulder är att spärra sig själv från att ta nya konsumtionslån. Det skriver Johan Agerman, vd för Lowell Norden.

Publicerad: 2021-10-25

10. Är ESG-rallyt hållbart? 

Enorma volymer flödar just nu in i hajpade ESG-bolag, varav några kommer lyckas och andra misslyckas. Vi i branschen har en skyldighet gentemot spararna att faktiskt lyfta fram de fallgropar som finns, skriver Frida Bratt, Nordnets sparekonom.

Publicerad: 2021-01-22

 

 

Platsannonser

Logga in