Ska jag ta in något ”tryggt” i portföljen ska jag kunna njuta av det i vardagen

Joanna RedebrandtJoanna Redebrandt
Joanna Redebrandt. Foto: Sara Bågenholm
Publicerad
Uppdaterad

Jag är den typ av investerare som väger alla innehav mot att istället köpa ett litet ställe på spanska solkusten eller svenska fjällen och kunna njuta av min investering IRL. Det skriver Realtids gästkrönikör Joanna Redebrandt.

Realtid.se

Onoterade svenska techbolag är exempel på favoritinnehav, där jag träffar entreprenören och till stor del faktiskt investerar i en person, förutom i megatrenden och några andra faktorer. Att dessutom kunna investera tillsammans med investerarvänner och att aktivt ta plats i styrelsen och arbeta med att driva upp bolaget tycker jag personligen är svårslaget. 

Andra portföljinnehav där jag kommer nära den tillgång jag verkligen vill ha exponering mot, och faktiskt äga, är ädelmetallerna guld och silver och även bitcoin. När jag ville ha en stark exponering mot bitcoin var marknaden mycket tidigare än den är nu och investeringsmöjligheterna var få. Jag kände mig inte trygg med att köpa riktiga bitcoins på grund av att det finns en del man bör ha koll på kring förvaring för att minimera risken att bli hackad. När bitcoin började ralla på riktigt innan årsskiftet 20/21 ville jag inte ha risken som de certifikat jag låg i sedan tidigare innebär. Valet föll därmed på Teknikbolaget Microstrategy, en stark förespråkare av bitcoin och som i sällskap av Tesla och Ark Invest då satt på en större andel av världens bitcoininnehav, så genom att köpa aktier i Microstrategykom jag åt deras bitcoininnehav och därmed exponering mot prisuppgången genom ett aktieinnehav i ISK. 

Jag är den typ av investerare som väger alla innehav mot att istället köpa ett litet ställe på spanska solkusten eller svenska fjällen och kunna njuta av min investering IRL. Det vill säga, ska jag ta in något ”tryggt” i portföljen ska jag kunna njuta av det i vardagen. Ska jag avstå att sätta pengarna i ett fritidshus behöver den potentiella uppsidan vara avsevärt större än fritidshuset, och historiskt har det varit svårt att hitta en bättre investering än sin egen bostad eller fastigheter med så hög uppsida till så låg risk samtidigt som du nyttjar din bostad i vardagen.

Annons

Jag äger själv några nischfonder där jag tycker att det är skoj att vara med på förvaltarens resa och fondinnehaven inte är bolag som jag direkt har kunskap, eller nog nyfikenhet, att analysera och hålla mig uppdaterad kring. Några fonder i min portfölj är AuAg Fonder samt Lucy Global Fond. Jag har också en fond med fokus på Emerging Markets, av den enkla anledningen att jag inte kommer åt innehaven till så små belopp som motsvarar den lilla viktning jag vill ha mot branschen i min portfölj. Alltså, skulle jag köpa alla innehav i Lucy skulle det bli för tung viktning mot Luxury Good i min portfölj. Detsamma gäller Emerging Markets. Guld och silver är jag dock tungt viktad mot sedan flera år tillbaks.

För mig handlar det mycket om hjärtat, jag tycker inte verkstad och industri är skoj, så en fond med den typen av inriktning känns för tråkig för min smak – men är ju perfekt för dig som vill ha den typen av exponering och att en kunnig förvaltare ser om dina pengar och sköter din stock picking. 

Aktivt eller passivt förvaltade fonder är alltid en het potatis och skiljedelare. Eftersom jag själv är en aktiv investerare som lever på att förvalta mitt eget kapital föredrar jag aktivt förvaltade fonder av en förvaltare med bra track record. Bra attityd är minst lika viktigt för mig som att man är bland de bästa på vad man gör och att mina pengar förvaltas på ett sunt och hållbart sätt om jag skulle lägga ut arbetet på någon utomstående är grundläggande.

Annons

Ofta är aktivt förvaltade fonder dyrare, men får du bättre avkastning över tid kan det vara värt det tycker jag personligen. Viktigt dock att analytiker och förvaltare hänger med i utvecklingen, vilket ärligt talat är svårt idag när utvecklingen går så snabbt och parallella verkligheter växer fram genom Metaverse. Detta skapar i sin tur en enorm klyfta mellan techkunniga och mer traditionella investerare.

Jag saknade länge nyanserade analyser av Tesla i Sverige, att man analyserade Tesla som ett bilföretag och inte ett energi -och mjukvarubolag är för mig obegripligt. Man kan säga och tycka vad man vill om Cathie Wood och Ark Invest, men hennes research som hon delar helt kostnadsfritt har jag lärt mig jättmycket genom och tjänat mycket pengar på.

En passivt förvaltad global indexfond med låg avgift är en toppenbra market entry för dig som inte investerat alls. Fonder är också ett bra sätt att få exponering mot innehav som kan vara luriga att komma åt som privat småsparare. Sen finns nichfonder som kan vara ett fint komplement i portföljen om det är en särskild tillgångsklass du vill krydda portföljen med. Genom en fond får du riskspridning och stock picking av en kunnig förvaltare.

Annons

Gällande avgiften får man helt enkelt fråga sig vad man är beredd att betala för. Jag tycker Rika Tillsammans gör jättebra analyser där de grottar ner sig i avgiftsdjungeln och delar sina insikter. 

Investmentbolag kan vara ett mycket intressant alternativ att titta på om man är ute efter riskspridning, men bara vill ha ett aktivt förvaltat innehav utan avgifter. Här har du också möjlighet till utdelning.

Om Joanna

Joanna brinner för att skapa värde, inte bara genom investeringar och affärer – utan framförallt mellan människor. Hon har grundat och driver Nyfikna Investerare. Nyfikna Investerare består av verksamheter inom publishing, utbildning och investeringar – samtliga med fokus på utbildning, erfarenhetsutbyte och inspiration om investeringar i annorlunda tillgångsslag. Genom Nyfikna Investerare kombinerar Joanna erfarenheten från tidigare roller som bland annat VD och chefredaktör för Unga Aktiesparare samt tiden hos Sveriges främsta chefsnätverk där hon byggt upp och lett kompetensnätverk för svenska toppchefer. I grunden har Joanna en utbildning i företagsekonomi med C-uppsats i marknadsföring från Handelshögskolan i Göteborg. Joanna har tillbringat två år av sina universitetsstudier i England och då studerat internationell marknadsföring och spanska. 

 

Annons