Maria Sundvall, vd Equinix Svergie
Foto: Felicia Yllenius
Debatt

P27: ”Närhet nyckeln till ett nytt finansiellt ekosystem”

För att visionen om P27 som en ny plattform för innovativa betallösningar ska bli verklighet behövs en stark digital infrastruktur – som kopplar samman ett nytt finansiellt ekosystem. Det skriver Maria Sundvall, vd Equinix Sverige.
 

Publicerad 2021-04-20

Nordens finanssektor befinner sig mitt i ett skifte som förändrar vår finansiella verklighet och vardag. Betalplattformen P27 kommer att revolutionera våra betalsystem genom snabba betalningar över landsgränserna för både privatpersoner och företag. Det är den första satsningen i världen av sitt slag – och den kommer att skapa en plattform för fintechbranschen att bygga nya världsledande tjänster och innovationer på.
 
Den nya plattformen skapas genom ett samarbete mellan olika aktörer, leverantörer och kunder. Det som nu tar form är inte bara en ny betalplattform utan ett nytt finansiellt ekosystem. 

Betalningar är blodomloppet i vår ekonomi och utan pengar stannar allt. I takt med att vi slutar använda kontanter blir vi allt mer beroende av att våra digitala betalningar ska fungera,. För att visionen om ett nytt finansiellt ekosystem ska bli verklighet krävs en digital infrastruktur av hög klass. Betalningsdata är känslig information och det är extremt viktigt att transaktionerna sker säkert och snabbt. För att nya innovativa betaltjänster ska fungera bra krävs också en hög hastighet med låga svarstider. Närhet är nödvändig för att uppnå kraven på säkerhet och hastighet.
 
Det nya ekosystemet kommer att behöva byggas runt en privat och snabb uppkoppling där alla aktörer samlas. Det räcker inte med samlokalisering i datacenter. Idag behöver vi kunna leverera finansiella tjänster till ett stort antal platser och till kanten av nätverket, nära de ställen där data genereras och konsumeras. Banker, tjänsteleverantörer och kunder behöver vara sammankopplade i ett säkert och snabbt nät.

För att klara det krävs en privat anslutning som håller samman hela ekosystemet. En interconnection gör det möjligt för data att flyttas i ekosystemet utan att gå över det officiella internet eller över en dyr privat länk. En sådan sammankoppling kommer att ha ett stort värde för hela P27-ekosystemet och är nödvändigt för att uppnå tillräckliga hastigheter. Interconnection ökar överföringshastigheten med omkring 20-30 procent. Varje sekund är av vikt när du levererar finansiella tjänster som ska konsumeras i mobiltelefoner runt hela Norden.
 
P27 innebär en revolution för betalningar i Norden. Det är ett världsunikt samarbete för sömlösa betalningar över gränserna, i realtid. Ett nytt ekosystem kommer att få ekonomi och innovationer att lyfta. För att lyckas måste vi samarbeta. Vi behöver koppla samman hela ekosystemet i en säker och snabb anslutning – interconnect – ända ut till nätverkets utkanter. 

Vinnare på förändringen är inte bara de banker som står bakom satsningen: Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, OP Financial Group, SEB och Swedbank. Vinnarna är vi alla – som får ta del av världens mest moderna finansiella ekosystem, sammankopplat över landsgränserna.

Maria Sundvall
Vd Equinix Sverige

Platsannonser

Logga in