Peter Simonsson, Stjärnurmakarna, Svenskt Näringsliv
Peter Simonsson, vd och koncernchef Stjärnurmakarna. Foto: Johan Lygrell
Debatt

För att skapa ett bra företagsklimat krävs att vi får bukt med kriminaliteten

Det går inte en dag utan att det kommer rapporter om ett av vår tids största problem; brottsligheten. För att skapa ett bra företagsklimat krävs därför att vi får bukt med kriminaliteten. Det skriver Peter Simonsson, vd och koncernchef Stjärnurmakarna och ledamot i Svenskt Näringslivs SME-kommitté.

Uppdaterad 2021-06-18
Publicerad 2021-06-18

Detta är en argumenterande text med avsikt att påverka. Åsikterna som förmedlas här är skribenten/skribenternas egna.

I undersökningen om lokalt företagsklimat 2021, som Svenskt Näringsliv genomfört, framgår att brottsligheten är ett reellt problem. Frågan ställdes i vilken utsträckning företagen påverkas negativt av brottslighet eller otrygghet i kommunen. På en sexgradig skala, där ett betyder att man påverkas i mycket hög utsträckning och sex att man inte påverkas alls, hamnade snittet bland de responderande företagen på 3,7. För en del branscher var siffran ”värre” som för jordbruket och transportsektorn som hamnade på 3,4 tätt följda av handeln på 3,5. 

Enligt en annan studie, som Svenskt Näringsliv och HUI Research gjort, hade hela 56 procent av företagen utsatts för brott under de senaste två åren. 32 procent av företagen upplever också att situationen har förvärrats. Däremot anser knappt några alls att den har förbättrats under de senaste åren. 

De vanligaste brotten som drabbar företagen är i fallande ordning: stölder, inbrott, bedrägerier, snatteri och skadegörelse. Tyvärr förekommer också mer allvarliga brott som misshandel av personal, rån och utpressning. Dessa typer av brott är lyckligtvis mindre vanliga, men självklart förödande när de väl sker.

Situationen är oacceptabel. Att utsättas för brott leder inte bara till personliga tragedier, utan även till ekonomiska kostnader. Totalt handlar det om 48 miljarder årligen för företagen. Utöver detta finns både ett stort mörkertal och kostnader för säkerhetsåtgärder av olika slag. Tänk vad mycket bättre de pengarna kunde ha använts till.

Så här kan det inte fortsätta. Det borde vara en självklarhet att det ska vara tryggt att driva företag i hela vårt land. Men så ser inte verkligheten ut. Krafttag måste tas för att vända utvecklingen. För detta krävs att Polisen ges resurser att klara av sitt uppdrag. Det är dags att prioritera den mängdbrottslighet som kostar svenska företag stora summor. Dessutom borde näringslivet inkluderas i det brottsförebyggande arbetet på det lokala planet i större utsträckning än i dagsläget. 

Alla förtjänar att leva i trygghet och att inte utsättas för brottslighet. Det gäller inte minst företagare. 

Peter Simonsson
Vd och koncernchef Stjärnurmakarna och ledamot i Svenskt Näringslivs SME-kommitté
 

Platsannonser

Premium för 199 kr i sommar
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in