Joakim Bornold
Debatt

"Att kunna peka med hela handen räcker inte"

Det är många som applåderat ordförande Göran Perssons återkomst i rampljuset efter att han accepterat att bli krisande Swedbanks nya ordförande, men jag har svårt att dela den entusiasmen. Det skriver Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.

Uppdaterad 2019-04-30
Publicerad 2019-04-30


Det är inte för att jag har något emot Göran Persson – tvärtom, han har varit en förebild för mig enda sedan han var finansminister. Jag tycker att han är fel val för att Swedbank av  idag är en i högsta grad affärsdriven bank som behöver en styrelse som kan leda en sådan.

Göran Perssons CV är fullt av lyckade krishanteringar och utridna mediastormar -  men som bankordförande är uppgiften att hålla banken på vägen, inte att vara bra på kriskommunikation för att bankens ledning kört den i diket.

Swedbank har alla förutsättningar för att ta sig an de utmaningar som allt snabbare digitalisering, ökad konkurrens och tuffare regelverk för med sig och komma ut som en vinnare på den svenska bankmarknaden – men då räcker det inte med en ordförande som kan peka med hela handen utan banken behöver en ordförande som vet åt vilket håll man skall peka.

Åren efter finanskrisen har komplexiteten vuxit snabbt i bankernas styrelsearbete och tiden då man kunde använda styrelsen som en elefantkyrkogård där man placerade trotjänare som tack för trogen tjänst är förbi. Rollen som ordförande kommer sannolikt vara en heltidssysselsättning under en lång tid framöver och vi får hoppas att den nya styrelsen är beredd på att lägga ner det jobb som krävs och att man får till en styrelse som också har den kompetens som krävs för att nå ett lyckat resultat.

Göran Persson är en utmärkt ledare, men jobbet som ordförande i en Nordens största banker är ett minst sagt krävande uppdrag. Zlatan Ibrahimovich må vara Sveriges genom tiderna bäste fotbollsspelare, men det innebär inte per automatik att han skulle göra ett bra jobb som lagkapten för Tre kronor.

Joakim Bornold
Sparekonom Söderberg & Partner

Platsannonser