De riskerar gå miste om fullt ränteavdrag

Taggar i artikeln

Boräntor Riksbanken Styrräntan
Qvalias rapport Lost in transaction visar att varje nordiskt företag i genomsnitt förlorade 1,2 miljoner på grund av fakturamissarna, trots att 22,5 arbetsdagar spenderades för att hitta och korrigera fel.Qvalias rapport Lost in transaction visar att varje nordiskt företag i genomsnitt förlorade 1,2 miljoner på grund av fakturamissarna, trots att 22,5 arbetsdagar spenderades för att hitta och korrigera fel.
Publicerad
Uppdaterad

De skarpa räntehöjningarna gör nu att allt fler låntagare riskerar att slå i taket för fullt ränteavdrag. Zmarta har räknat på hur mycket du kan låna innan du når dit.

Realtid.se

Alla lån omfattas av ränteavdraget, förutom studielån från CSN. Det innebär att privatpersoner får göra avdrag på 30 procent av alla räntekostnader upp till 100 000 kronor per år. Om ränteutgifterna  överstiger det beloppet blir ränteavdraget lägre: 21 procent. Läs mer om ränteavdraget

Efter Riksbankens senaste höjning är risken överhängande att räntekostnaderna fortsätter upp. Dessutom räknar många experter med att Riksbanken höjer styrräntan minst en gång till i år. SBAB, som ingår i Zmartas jämförelsetjänst för bolån, räknar med att den genomsnittliga rörliga boräntan toppar på 4,2 procent i år. Swedbank spår en topp på 4,7 procent och Nordea att den toppar runt 4,4 procent. Därmed riskerar allt fler att slå i taket för fullt ränteavdrag. Det innebär konkret att det blir 13 procent dyrare att betala räntekostnader på belopp som överstiger 100 000 kronor per år.

Gränsen för fullt ränteavdrag
Hur mycket kan då en privatperson låna utan att slå i taket för fullt ränteavdrag? Det beror så klart på vilken ränta du får låna till (se faktaruta nedan). Som exempel har Zmarta utgått från bankernas prognoser och en genomsnittsränta på 4,5 procent. Med den boräntan kan en person låna som mest 2,2 miljoner kronor för att ränteutgifterna ska hålla sig under 100 000 kronor, alltså gränsen för fullt ränteavdrag. För ett hushåll med två låntagare blir beloppet således det dubbla: cirka 4,4 miljoner kronor.

Annons

Ränteutgifterna skenar
För knappt ett år sedan (innan Riksbanken övergav nollräntan i april 2022) låg den genomsnittliga boräntan på runt 1,5 procent, enligt SCB. Om experternas prognoser om en snittränta på runt 4,5 procent förverkligas innebär det alltså att boräntorna har trefaldigats på bara ett år.

För den som har bolån på tre miljoner kronor innebär det att räntekostnaderna ökat med 66 150 kronor om året, varav 2 350 kronor beror på ett lägre ränteavdrag. För en person med bolån på fem miljoner kronor ökar ränteutgifterna med 93 750 kronor. I det här fallet är 11 250 kronor en effekt av att ränteutgifterna överstiger beloppet för fullt ränteavdrag.

Så mycket kan du låna till fullt ränteavdrag

Annons
BoräntaStorlek på lån (SEK)
3,5 %2,86 miljoner
4,0 %2,50 miljoner
4,5 %2,22 miljoner
5,0 %2 miljoner
5,5 %1,82 miljoner
6,0 %1,67 miljoner

 

Annons