Därför vill Per Bystedt förändra mobiltelefonen

Taggar i artikeln

ESG-dagen Per Bystedt Xiris
Per Bystedt vill skrota mobiltelefonerna – till förmån för tunnare och mer strömsnåla klienter som använder streamingteknik, Foto: Anders Frick
Publicerad
Uppdaterad

Resurssnål streaming ska förändra sättet som vi använder mobiltelefoner på. Istället för kraftfulla datorer i varje persons ficka så kommer vi framöver istället att gå runt med tunna skärmar med väldigt lång batteritid. Det är visionen från Per Bystedt, Kinnevikprofil och en av huvudägarna i AIK Fotboll, som nu ligger bakom startupföretaget Xiris.

Anders Frick

Per Bystedt var med och byggde upp Modern Times Group, och var under 1990-talet bland annat vd för produktionsbolaget Trash Television, ZTV och TV3 Broadcasting Group. 1997 lämnade Bystedt MTG och började som vd för Spray där han stannade till början av 2000-talet. Därefter har han bland annat varit både vd och styrelseordförande för hajpade mobiltillverkaren Neonode, samt engagerat sig i miljonprogramsprojekt i Brasilien.

Nuförtiden vill han däremot skrota mobiltelefonerna – åtminstone i sin nuvarande form. Bystedt ser istället en framtid där det tillverkas tunnare och mer strömsnåla klienter som använder streamingteknik, vilket han menar kommer att spara batteritid och förlänga enheternas livstid – utan att användaren märker någon skillnad.

Annons

– I dagsläget har ju alla en liten stordator i fickan som drar väldigt mycket ström och kräver väldigt mycket resurser att tillverka. Med streaming av allt, inte bara filmer åt ett håll utan allting åt båda hållen, så kan man skapa mycket bättre, coolare och resurssnålare mobila prylar, säger Per Bystedt till Realtid.

Vad är det för prylar vi pratar om då?
– Den kan visserligen kallas för smartphone, men jag tror att den i framtiden kommer att se väldigt annorlunda ut och vara både billigare och mycket resurssnålare. Sedan kan det vara en klocka, det kan vara ett par glasögon, det kan vara en penna, det kan vara en skärm, det kan vara egentligen vad som helst, säger han.

Hans bolag Xiris utvecklar lösningar för mobil interaktiv realtidsstreaming, och genom tekniken Mirs ska mobilanvändare kunna streama vilken app som helst till vilken enhet som helst.

Annons

Hur ser din framtidsvision ut för vilka prylar vi kommer att ha där hemma?
– Min vision är att vi har bättre tjänster och ett roligare digitalt liv som kräver betydligt mindre resurser att driva runt, och att människor kan lägga pengar på annat än att köpa nya smartphones vartannat år, säger Per Bystedt.

Se hela intervjun från ESG-dagen på RealtidTV!

Annons