Mat & Dryck Partner content

Därför ligger franska viner ständigt i topp

Vinlandet Frankrike druvorVinlandet Frankrike druvor
Publicerad
Uppdaterad

Frankrike står fortsatt stadigt som ett av världens främsta vinländer – och trots hård konkurrens är det ingen som lyckats putta ner fransmännen från prispallen. Med vinodlingar i alla väderstreck, ett oklanderligt klimat och tusenårig historia är Frankrike minst sagt svårslaget.

 

Partner content – Innehåll från Vinliv

Den här artikeln innehåller sponsrade länkar

Druvorna chardonnay och pinot noir i Champagne och Bourgogne och sauvignon blanc i Sancerre och Pouilly-fumé – ja, faktum är att Franrike ruvar på några av de mest omtalade vinregionerna i hela Europa. Med en palett av vinstilar som varierar från lättdruckna vita viner till fruktiga röda och mousserande drycker med friska och fräscha inslag hyllas fransk vinodling världen över.

Annons

Vindruvor Frankrike

Renodlad expertis

Fransmännen har förädlat sin vinmakarkonst i tusentals år. Fram tills i dag har klassiska, importerade och lokala druvsorter frodats i landets frodiga jordar. Men att det blivit en så pass stor succé har inte bara med jordmån och klimatet att göra. Hantverket, som växt fram i generationer, lämnar inget åt slumpen. Resultatet ser vi i våra glas – oavsett var druvan odlats i landet är kompetensen så pass stor att även mindre områden med säkerhet serverar vin av högsta kvalitet.

Upptäck matkassen som sätter guldkant på vardagen – med kockförberedda såser, soppor, grytbaser och fonder >>

Annons

Vinindustrin i Frankrike har siktet inställt på hög standard och har, med sin franska finess och komplexitet, hänfört miljontals vinfantaster. Frankrike sägs vara det land alla andra länder sneglar åt när det är dags att producera vin. Hemligheten stavas kvalitet. Med gedigen känsla för, och hänsyn till, växtplats, druvor och marknad är Frankrike beviset på att det inte finns några genvägar. Nästan alla topp-tio druvor är franska – ryktet är med andra ord gott.

Vinland Frankrike

Bästa förutsättningarna

Varierande jordmån, medelhavsvindar och generöst med sol – Frankrike har klimatet att tacka för mycket. Med tre klimatzoner kan vinodlare över hela landet hitta rätt klimat för både klassiska och lokala druvsorter. Många olika jordmånstyper, tillsammans med varierande topografiska förhållanden, gör det enkelt att odla alla slags druvor och producera alla sorters viner med olika druvsammansättningar.

Hitta sommarens resa via Airtours >>

Annons

Bästa vinet till fransk mat

Med ett brett utbud bjuder Frankrikes kök på en elegant och ljuvlig matkultur. För att förhöja måltiden ytterligare, gäller det att servera rätt vin till maten. Drick ett kryddigt och mustigt vin till din bœuf bourguignon, fylliga smaker gifter sig exceptionellt med vinets karaktär medan fruktsyran i drycken dras ner av det salta fläsket i grytan. Den klassiska franska fisksoppan bouillabaisse avnjutas bättre tillsammans med ett friskt och bärigt sydfranskt rosévin i örtig stil.

Upplev en härlig vistelse i naturen med glamping >>

3 snabba om Frankrike

  • Frankrike är känt för sitt naturvin
  • 2020 var Frankrike det land av de större vinländerna som ökade mest inom både vitt vin och rödvin
  • Samma år såldes det 32 239 103 liter franskt vin på Systembolaget

Annons