Finans Nyhet

Därför ångrar Eklund namnvalet ESNY

Publicerad
Uppdaterad

Stjärnmäklaren och entreprenören Fredrik Eklund talar ut om marknadsoron, pengarna, nya toppkontoret på Söder och längtan efter barn.

Sara Johansson

Mitt emellan Fredrik Eklunds många möten når Realtid.se honom för en pratstund. Han är mannen med minst sagt många bollar i luften: grundare och styrelseordförande av mäklarfirman ESNY (Eklund Stockholm New york), managing director och toppmäklare på New York-firman Prudential Douglas Elliman och tv-stjärna.

Fredrik Eklunds fastighetskarriär tog fart för snart tio år sedan i New York. När han flyttade till ”the big apple” pushade hans vänner på honom och menade att han var som född till att bli fastighetsmäklare. Han är energisk, social, förtroendeingivande, analytisk och hungrig efter att tjäna pengar.

– Jag vill inte att mina kändiskunder ska se på mig som mäklaren utan som en vän eller Fredrik, då har jag lyckats. Men man måste också kunna skriva rapporter, göra analyser och ha bra koll på marknaden och på mikro och makroekonomi. Och kunna prata om världsläget, säger Fredrik Eklund.

Annons

Han berättar om sin första tid som mäklare. Han var den som kom först till kontoret på nionde avenyn i New York och gick sist. Det var också det första intrycket hans mäklarkollegor från konkurrentbyråerna fick av honom när de själva passerade firmans glasfönster – en mörkhårig, blåögd kille satt alltid på plats med sina långa ben som stack ut från det lilla skrivbordet, djupt försjunken i sin dator och jobbade stenhårt sent in på kvällen.

– Jag var bestämd att jag skulle lyckas. Jag sålde för 50 miljoner dollar mitt första år och blev nominerad till rookie of the year. Efter det visste alla vem jag var.

Men konkurrensen är stor. Totalt finns 16.000 licensierade mäklare bara på Manhattan. Snart förstod Fredrik Eklund vad han var tvungen att göra för att nå toppen.

Annons

– I New York jobbar man både med köpare och med säljare. Jag insåg tidigt att det fanns en tredje kundgrupp som få jobbade med och det var den allra lyxigaste nyproduktionen downtown. Det är där de stora pengarna ligger.

Karriären tog riktig fart när han vann sitt första projekt år 2005, The Onyx Chelsea. Fredrik Eklund blev director of sales för 52 lägenheter som han jobbade med under ett par år och designade badrum, kök och lobby med arkitekten. Kvadratmeterpriserna låg på upp mot 120.000 kronor för ett område som var helt oexplaterat. Nar köparna flyttade in fick han betalt for 52 lägenheter. Sedan dess har han varit med och skapat och sålt ut 17 byggnader i New York.

Fredrik Eklund tog även med sig samma tänk till Sverige då han startade mäklarfirman ESNY sommaren 2009. Företaget blev snabbt känd för sina exklusiva objekt och för personen bakom firman.

Annons

– Vi är framgångsrika på mycket, speciellt de unika objekten med rekordpriser. Men också med att hjälpa byggherrarna med de lyxiga nyproduktionsprojekten. Nu har vi tre utsålda byggnader i Stockholm och vi har åtta till nästa år som är på väg att rullas ut till ett värde av över 2 miljarder kronor.

Expansionsplaner

Det finns stora skillnader mellan att vara mäklare i Stockholm och i New York. Dels använder även köparna en mäklare i New York, vilket inte sker i Sverige. Detta resulterar i att de konkurrerande mäklarfirmorna samarbetar med varandra för att matcha säljare och köpare. Arvodet delas sedan lika mellan mäklarfirmorna som representerar köpare och säljare.

Fredrik Eklund berättar också att det är en hårdare miljö i New York. Dels på grund av hård konkurrens men också på grund av den press som sätts på mäklarna då det är namnet på mäklaren alla ska minnas inte mäklarfirman. Vilken firma du jobbar på är därmed inte viktigt. Den företagskulturen har han försökt ta in i Sverige, uppger Eklund själv, och pekar på att han profilerar sina svenska toppmäklare med annonser och varumärken inom firman.

– Ibland ångrar jag att företaget heter Eklund Stockholm New York eftersom många kunder vill att just jag ska sälja deras våning eller hus i Sverige. Men mitt företag i Sverige blir aldrig bättre än mina mäklare, och de är långt bättre än jag på att sälja i Sverige. Det ska inte handla om mig, utan om dem.

På ESNY finns det 36 anställda men expansionsplaner är i full gång. Under januari kommer firman öppna ytterligare ett kontor på söder i Stockholm. Fredrik Eklund berättar att han handplockar mäklare till sin firma, vilket han också just gör till det nya kontoret

– Mäklare får aldrig vara trötta och måste ha outtömlig energi och erfarenhet. Tyvärr så finns det inte lika många toppmäklare i Stockholm som i New York men de få som finns måste man gå på och rekrytera for att bygga det bästa teamet.

Att rekrytera till ESNY är inte vara särskilt svårt, enligt Fredrik Eklund. Firman är nämligen känd för att erbjuda högre provisioner än någon annan byrå i Sverige.

Fredrik Eklund poängterar även att ESNY kommer att sticka ut på söder som det enda lyxmäkleriet. Han förklarar att detta är en stor satsning för firman.

– Det finns många fantastiska objekt på söder med utsikter och terrasser som man inte kan hitta på Östermalm. Jag jämför söder med Soho och Noho i New York och Östermalm med Upper East Side.

Finns det mycket lyxlägenheter i Stockholm?

– Ja, absolut, se på vår hemsida med 110 objekt till salu idag. Nu är priserna på Östermalm högre än i downtown och uptown i New York per Östermalm, vilket delvis beror på valutaeffekten.

Han förklarar dessutom att Sverige har haft en mycket bättre marknad de två senaste åren än New York, där det har varit lite mer oroligt. New York-marknaden är mer volatilt, mer kopplat till börsens svängningar och Wall Street, menar han.

Han berättar att ESNY visar vinst, varje månad. Redan i våras hade firman nått över två miljarder i avslutade affärer och man närmar sig nu naära tre miljarder – det på mindre än två år.

– Vi omsätter mer än dubbelt så mycket nu på månadsbasis än vad vi gjorde under förra hösten. Jag är väldigt stolt över ESNY, säger han och tillägger att som företagare och majoritetsägare är han nöjd just nu.

– Även om man alltid kan hoppas på att krisen ute i Europa ska lösas.

Fredrik Eklund vill slå hål på myten om att det är flest utlandssvenskar som har råd med dessa lyxobjekt. Han menar att man inte kan generalisera, utan det är viktigt att man som mäklare skjuter bredare än andra mäklarfirmor.

– Vi ser varje försäljning som unik och paketerar en marknadsplan specifik för just det objektet. Att lägga ett objekt på Hemnet och sätta en annons som slängs samma dag, och sedan vänta på att telefonen ska ringa: den tiden är förbi om du vill nå bra resultat, säger han.

Trumps lyxobjekt

Ett av hans senaste projekt, som blivit såväl omskrivet som omtalat, är lägenheterna i den 47 våningar höga Trump Soho i New York. Där har Fredrik Eklund fått i uppgift att sälja 361 lägenheter åt fastighetsmagnaten Donald Trump.

– I februari-mars sänktes priserna och sedan dess har det sålts ungefär en i veckan, Vi nådde precis 100 miljoner dollar i ”closed sales”.

Ägandeformen för lägenheterna är helt ny och kallas för ”Condo hotel”, vilket är ett hotellboende som främst vänder sig till folk som är i stan tillfälligt. Maximalt får man bo i lägenheten 120 dagar per år och all övrig tid ser hotellet till att hyra ut lägenheten.

– Många av dem som köper kommer inte ens dit överhuvudtaget, man har inget intresse för det. Man vill se intäkterna istället. Kanske lånar man ut nyckeln till vänner och anställda istället. Det är ett så kallat worry-free-living. Hotellet sköter allt och hyr ut per automatik åt dig.

Eklund berättar att projektet storleksmässigt är det största han har just nu och kanske även det största som finns på New York-marknaden.

Under vintern och våren har han ytterligare sex projekt på gång i New York. I förra veckan lanserade han bland annat ett lyxigt penthouse på 374 Broome Street, där Sophia Coppola ryktas vara köparen.

I Sverige är han ingen mäklare utan arbetar mestadels operativt som ordförande i den egna mäklarfirman. Fredrik Eklund berättar att han åker till Sverige en vecka i månaden för att bland annat rekrytera, möta byggherrar, träffa sina mäklare, för styrelsemöten samt vara med i marknadsföringen.

– Men även i Sverige är det min uppgift att veta var man ska köpa fastigheter, vad kommer vara hett om 5-10 år.

Hur vet du det?

– Ingen vet förstås men förhoppningsvis har jag bra koll på det då jag har varit mäklare i New York i nio år. Det gäller att titta på en trend tidigt innan det har blivit en trend.

Kan du som mäklare även skapa en trend?

– Nä, det är klart att jag inte kan det, men som mäklare snackar vi mycket med varandra om sådana här saker. I New York snackas det mer än i Stockholm. Vi möts upp och har seminarium tillsammans om vad som säljes och vad som inte säljes.

Framtiden

Fredrik Eklund trivs med att pendla och ha, som han säger, ”en fot i varje världsdel”. Han har inga planer på att flytta tillbaka till Sverige på heltid.

Han har däremot köpt en lägenhet i Stockholm för att slippa bo på hotell och släpa med sig sina kostymer varje gång han flyger över Atlanten. Var han har bosatt sig i Stockholm vill han inte avslöja, men i New York bor han på elfte våningen i ett hus med utsikt över Hudson river och solnedgången.

Då Realtid.se frågar om vad han önskar sig i framtiden är svaret glasklart:

– Jag vill skaffa familj, jag vill ha barn. Det är inget man kan forcera fram men jag längtar och tänker på det. Men jag måste då lägga om lite av min livsstil, jag kan inte jobba så mycket som jag gör, säger Fredrik Eklund.

– Hon ska heta Milla, min framtida dotter alltså, avslutar han.

Tio snabba…

New York eller Stockholm?

BÅDA! Varfor måste man välja? New York for energin, pengarna, arkitekturen. Stockholm for naturen, maten och människorna.

Stadsliv eller lantliv?

Stadsliv helt klart, med en långpromenad ute i naturen en gång i veckan. Plocka svamp, eller vandra på en öde sandstrand.

Gym eller löpning?

Båda är lika viktigt. Gym fem gånger i veckan och löpning två gånger i veckan. Framgång betyder inget om du inte har hälsan.

Pengar eller fritid?

Den där ar svår. Pengar kan vara fritid, eller snarare att man köper sig fritid. Samtidigt är det lätt att stirra sig blind på pengarna, och glömma fritiden. Livet är kort, så strävan efter just balans är nyckeln till riktig framgång. Jag ser livet som en paj med många bitar, och så fort en pajbit blir for stor, måste de andra minska och det blir obalans. Att hålla alla pajbitarna lika stora och smaskiga är svårt, men då mår vi bäst.

Egen kock eller egen chaufför?

Egen chauffor helt klart. Att köra bil är rätt ointressant, så länge det inte är tidig morgon på motorvägen i Tyskland med en bra sportbil. Däremot att laga mat är fantastiskt. Speciellt om du gör det till nära och kära du tycker om. Jag läste en bok en gång om att vi människor måste hitta var “zone” i livet. När man är “in the zone” glömmer man allt, tid, ansvar, rummet omkring, man försvinner in i sysslan helt och njuter av den. Konstnärer och musiker gör det när de plockar upp penseln eller instrumentet. Jag tror matlagning är min “zone.” Jag ler när jag lagar mat och glömmer allt.

Har du någon förebild och varför?

Richard Branson, som misslyckades med många av sina projekt i början, tänker alltid tvärtemot andra, hade många nej-sägare som tyckte han var galen när han skulle starta exv flygbolag, och som byggt ett imperium – men samtidigt lyckats hålla balans med fritid och familj.

Disco eller klassiskt?

Klassiskt. Med åldern går jag mer mot helt tyst än dunka-dunka.

Pensionssparande eller aktieportfölj?

Fastigheter ar helt klart bäst. Alla riktigt stora förmögenheter har skapats genom fastighetsägande.

Champagne eller cognac?

Jag gillar inte alkohol längre. Det gör mig trött och långsam. Ett par glas vin är ok om jag går på en riktigt bra restaurang.

En bra bok eller en bra film?

Finns inget bättre än en bra film, att borra sig ner i biosätet, gärna ensam, och försvinna. Tyvärr finns det ju som bekant kanske max två-tre sådana per år, men de är värda väntan.

Annons