Danske Bank: Björken den stora vinnaren och granen den stora förloraren

Taggar i artikeln

Danske Bank Skogsbruk
Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Enligt Danske Banks nya rapport, ”Skog & Ekonomi”, väntar en tuff vinter för de svenska sågverken. Byggandet i Europa tvärbromsar och priset på sågade trävaror faller.  Samtidigt tvingas sågverken betala allt högre timmerpriser för att hålla i gång verksamheten.

Realtid.se

Rapporten ”Skog & Ekonomi” också lyfter även fram att lövskogen får allt större kommersiell betydelse för skogsägarna.

Byggandet i Sverige är nere på 90-talets krisnivåer och orderböckerna för Europas byggbolag gapar tomma. Skogsägarna håller priset uppe och väntar med avverkning. Samtidigt spekulerar trävaruköparna i ännu lägre priser. Sågverken tvingas därför betala allt högre timmerpriser samtidigt som priserna på sågade trävaror sjunker.

Priserna på sågade trävaror har sjunkit med drygt 10 procent sedan i somras. De flesta sågverk sågar med förlust. Investeringar i utökad kapacitet är nu en belastning. Danske Banks analytiker spår en konsolidering i sågbranschen på sikt.

Annons

Sedan millennieskiftet har lövskogarna i Sverige ökat med 34 procent och de utgör drygt 20 procent av skogsvolymen. Björken är den stora vinnaren och granen den stora förloraren när svensk skog anpassas till ett förändrat klimat.

Mångfald och ökat kommersiellt värde på lövvirket gör nu att intresset för lövskog fortsätter att öka bland Sveriges skogsägare. I dag används lövträd främst till massaved och till energiproduktion. Samhällets ökade krav på långsiktigt hållbara, träbaserade produkter och en prognosticerad framtida brist på träråvara ger en helt ny situation för svenskt lövvirke.

 

Annons

Annons