Politik & samhälleNyhet

Damberg tror på konjunkturnedgång 

Statsminister Magdalena Andersson och finansminister Mikael Damberg vid ett fototillfälle med regeringen på Harpsund. Foto: Christine Olsson / TT
Publicerad
Uppdaterad

En konjunkturnedgång är att vänta i Sverige och omvärlden. Det visar Finansdepartementets senaste prognos för den ekonomiska utvecklingen, som finansminister Mikael Damberg presenterar vid regeringsöverläggningarna på Harpsund i dag.

Realtid.se

– Vi ser en konjunkturnedgång för svensk ekonomi med lägre tillväxt, hög inflation och förhöjd arbetslöshet. Nu står vi inför en avgörande tid. Det kommer att krävas prioriteringar och en ansvarsfull finanspolitik framöver, säger Mikael Damberg, enligt ett pressmeddelande.

Finansministern konstaterar att utvecklingen på arbetsmarknaden det senaste året varit stark och att sysselsättningsgraden är hög, därför tycker han att svensk arbetsmarknad har ett starkt utgångsläge när konjunkturen viker. Däremot tror han att i takt med att tillväxten dämpas så kommer också sysselsättningstillväxten att avta och arbetslösheten att stiga.

Reformutrymmet för nästa år bedöms ligga på ca 30 miljarder kronor, men det ekonomiska läget framöver är mycket osäkert. Effekterna på de offentliga finanserna är svårbedömda mot bakgrund av osäkerheter kring inflationen och konjunkturläget.

Annons
Annons