FinansNyhet

Cushman & Wakefield toppar listan för transaktionsrådgivare

Publicerad

Under 2017 var fastighetsrådgivaren Cushman & Wakefields Capital Markets-team Sveriges största säljrådgivare när försäljningsvolymen mäts. Tätt efter på topplistan följer Catella respektive CBRE.

Andreas Henriksson

Den svenska marknadsandelen för Cushman & Wakefield uppgår till 17 procent. På andra plats kommer Catella med strax under 16 procent och på tredje plats CBRE med drygt 14 procent i marknadsandel.

Några exempel på genomförda fastighetstransaktioner som Cushman & Wakefield varit involverade i under 2017 är Starwoods försäljning av Bromma Blocks till CBRE GIP, försäljning av två kontorsfastigheter i Stockholm CBD på uppdrag av Mengus, Swedavias försäljning av Comfort Hotel Arlanda samt Klöverns försäljning av Kappahls logistikanläggning i Mölndal till Arctic, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

– Det är mycket tillfredsställande och glädjande att vi har lyckats att ta tätpositionen på den svenska marknaden, säger Anders Nordvall, chef på Capital Markets, Cushman & Wakefield i Sverige.

Annons

Transaktionsteamet på Cushman & Wakefield har under perioden 2016-2017 genomfört fastighetstransaktioner till ett värde om cirka 36 miljarder kronor och kapitalresningar om cirka 2 miljarder kronor.

– Konkurrensen är hård och vi kommer fortsätta att arbeta för att ytterligare stärka vår position på marknaden. Vi har under året gjort ett antal betydelsefulla rekryteringar till våra kontor i Stockholm, Göteborg och Malmö. Vi har en stark pipeline med uppdrag och ser fram emot ett spännande 2018, säger Anders Nordvall.

Listan över de största 10 största transaktionsrådgivarna och deras marknadsandel på den svenska fastighetsmarknaden 2017 ser ut på följande sätt.

Annons

1. Cushman & Wakefield 17,0 procent
2. Catella 15,6 procent
3. CBRE 14,5 procent
4. Brunswick Real Estate 13,8 procent
5. JLL 11,7 procent
6. Pangea Property Partners 7,3 procent
7. NAI Svefa 3,1 procent
8. Newsec 2,9 procent
9. Nordier 2,9 procent
10. Colliers 2,3 procent
Övriga 8,9 procent

Källa: Fastighetsdatabasen Datscha. Listan över transaktionsrådgivare avser transaktioner över 40 miljoner kronor.

Annons