Finans Nyhet

Courtagefria mäklaren Robinhood går in i Europa 

Publicerad

Börsmäklarappen Robinhood får licens i Storbritannien och kommer att lansera gratis börshandel under nästa år.

Det uppger bolagets vd Wander Rutgers för CNBC, enligt Nyhetsbyrån Direkt. 

Gratishandel via Robinhood, som i dag har 6 miljoner amerikanska användare, har bidragit till att stöpa om småspararhandeln i USA och dessutom utlöst det priskrig som under hösten skördat offer i sektorns aktiekurser.

Handeln sker helt utan kostnader för courtage och förlitar sig i stället på intäkter från olika prenumerations- och tilläggstjänster samt från så kallade orderrabatter där högfrekvenshandel säljs som en tjänst till Wall Streets handelshus.

Annons

– Användare kan redan nu teckna sig för få konto och påbörja handel i förhand, men den bredare lanseringen kommer i början av 2020, säger Wander Rutgers.

Tidigare i höst tyngdes aktiekurserna för flera nätmäklare, bland annat TD Ameritrade och E Trader, efter att sektorkollegan Charles Schwab infört nollcourtage. Raset drog även med sig Avanza ned, om än i mindre omfattning.

Även i Storbritannien har flera fintechbolag aviserat planer på att lansera handelsplattformar. Av de mest snabbväxande kreditbolagen i landet –som Revolut, Monzo och Starling – har åtminstone den förstnämnda kommunicerat sådana planer. 

Annons

– Det kommer bli en tuff marknad vad det lider, inte bara på grund av den konkurrensutsatta marknaden utan också för att kunderna är sofistikerade och har olika smak. Det finns dessutom en lång historia av finansiella produkter här i Storbritannien, säger Wander Rutgers.

På marknaden finns redan Hargreaves Landsdown och uppstartsbolaget Freetrade, som har en liknande modell som Robinhood.

Annons