Commerzbank: Inflationen fortsatt problem

Taggar i artikeln

Commerzbank ECB Fed Inflation
CommerzbankCommerzbank
Publicerad
Uppdaterad

Efter marknadsturbulensen och gårdagens räntehöjning från ECB förväntar sig många investerare knappast några räntehöjningar i euroområdet och USA. Commerzbank är av en annan uppfattning.

Finwire

Den tyska storbanken menar att oroligheterna gradvis kommer att mildras i finanssektorn. Samtidigt är den underliggande inflationen hög i euroområdet. Federal Reserve, Fed, väntas också fortsätta att höja sina räntor. Commerzbank har dock sänkt sin toppränta i USA från 6 till 5,5 procent.

Commerzbank pekar på att euroområdet fortsatt har en utmaning med inflationen. Kärninflationen ökade i februari och lönetillväxten ökade rejält. ECB kommer således att få fortsätta att bekämpa inflationen.

Vad gäller Fed kan höjningen i nästa vecka bli 25 punkter, skriver Commerzbank som samtidigt betonar att 50 punkter helt förts bort från dagordningen.

Annons

”Vi antar nu att Fed kommer att höja styrräntan med 25 punkter. Annars skulle marknaderna förmodligen redan säkert anta att räntecykeln är slut och att det bara är en tidsfråga innan Fed sänker igen. Då skulle Fed först behöva övertyga marknadsaktörerna igen om att den kommer att fortsätta höja räntorna efter en paus för att bekämpa inflationen. Detta innebär en risk för ytterligare volatilitet på marknaderna”, uppger affärsbanken.

Commerzbank bedömer att USA går in i recession under det andra halvåret och att Fed sänker räntan första gången i början av nästa år.

Annons