Colliers ny storägare i Pangea Property Partners

Taggar i artikeln

Pangea Property Partners
Daniel Gorosch, vd Colliers Sverige och Joakim Arvius, vd Pangea Sverige.
Publicerad
Uppdaterad

Den globala transaktions- och investeringsrådgivaren Colliers köper en kontrollerande del av det norsk-svenska bolaget Pangea Property Partners. Målsättningen är att bli marknadsledare i Norden.

Realtid.se

På tisdagen blev det känt att Colliers har köpt en majoritetsandel i den norsk-svenska fastighetstransaktionsrådgivaren Pangea Property Partners. Det rapporterar Dagens Näringsliv.

Pangea Property Partners svenska moderbolag, Pangea Holding AB, ägs av elva delägare som arbetar i bolaget, varav tre är norska. Där finns också grundaren och tidigare verkställande direktören för Pangea Property Partners, Bård Bjølgerud. Fram till nyligen ägde han en andel motsvarande 35,51 procent av svenska Pangea Holding AB.

Som redan befintlig Pangea-partner kommer Bjølgerud att fortsätta sitta på vad som enligt pressmeddelandet beskrivs som en ”betydande ägarandel” i den nya, konsoliderade verksamheten. Dessutom kommer Bjølgerud att ta rollen som vd för Colliers division i Norden.

Annons

Pangea Property Partners etablerades 2009 med verksamhet inom fastighetsrådgivning och kontor i både Sverige och Norge. Förra året hade bolaget intäkter motsvarande 179 miljoner norska kronor, och levererade en vinst före skatt på 112 miljoner norska kronor.

Bolagets nya ägare, Colliers, tillhandahåller även rådgivning och tjänster inom fastigheter och investeringar. Bolaget är visserligen en hel del större än Pangea, med verksamhet i totalt 63 länder.

Enligt pressmeddelandet ska Colliers redan befintliga verksamhet i Sverige slås samman med Pangea i Sverige. Dessutom kommer en ny Colliers-verksamhet att etableras i Norge. Totalt kommer Colliers att ha över 550 anställda i Norge, Sverige, Danmark och Finland efter transaktionen.
– Den här sammanslagningen bygger på vår verksamhet i Danmark och Finland, och genom att lägga till marknadsledande verksamheter Norge och Sverige etableras Colliers som den dominerande aktören i hela Norden, säger Davoud Amel-Azizpour, vd för Colliers, EMEA i pressmeddelande.

Annons

Den sammanslagna verksamheten kommer att erbjuda allt från kapitalmarknadsrådgivning, skuldrådgivning, projektfinansiering, leasing och försäljningsförmedling, värderingar och projektledning.

Genom att slå samman bolagen bildades en ledande aktör på den nordiska marknaden med en marknadsandel på runt 27 procent.

Daniel Gorosch, nuvarande vd Colliers Sverige kommer att tillträda rollen som Chief Commercial Officer, Colliers Nordics och Joakim Arvius, nuvarande vd Pangea Sverige, kommer ta över rollen som vd, Colliers Sverige.

Annons

Annons