Utmärkelse

Chef på EBM försökte påverka prisutdelning

En biträdande enhetschef på Ekobrottsmyndigheten har försökt påverka utdelningen av ett pris till chefsåklagare Stefan Lundberg, till hans nackdel.

Publicerad 2021-03-04

SVT:s Uppdrag granskning har tidigare berättat hur Ekobrottsmyndighetens chefsåklagare Stefan Lundberg omplacerats efter att ha kritiserat sin chef. Han hade reagerat på vad han kallar för en utbredd tystnadskultur och försämrad arbetsmiljö. 

Den 24 februari offentliggjordes nomineringarna till Stiftelsen Tryggare Sveriges brottsförebyggande pris 2021. Bland de nominerade finns Stefan Lundberg.

Dagen efter nomineringarna offentliggjorts blev Magnus Lindgren, generalsekreterare för stiftelsen, uppringd av Anna Karin Hansen, chefsåklagare och biträdande enhetschef på Ekobrottsmyndigheten.

– Hon kontaktade oss på grund av nomineringen och ville att vi som seriös aktör skulle få veta att Stefan Lundberg är en kontroversiell person, men ville inte berätta på vilket sätt, av omtanke om Stefan, säger Magnus Lindgren till SVT och beskriver samtalet som ett försök att påverka processen.

Anna Karin Hansen säger att hennes avsikt var att informera – inte att påverka. 

Vem som vinner priset är ännu inte offentligt.

Platsannonser

Logga in