Finans Nyhet

Carnegie Fonder flyttar hem till Carnegie Holding igen

Carnegie Fonders vd Andreas Uller.
Publicerad
Uppdaterad

Carnegie Holding avser att förvärva Carnegie Fonder, Holberg Fondsforvaltning och CAAM Fund Services.

Isac Boukachabia

Nuvarande ägare för Carnegie Fonder, Holberg och CAAM Fund Services är den Altorägda kapitalförvaltningskoncernen Carneo. Den nya gruppen kommer att ta namnet Carnegie Group. Det framgår av ett pressmeddelande.

Altor och Carnegie Holding har idag lämnat in ansökningar om ägarprövningar till respektive tillsynsmyndighet i Sverige och Norge. Prövningarna bedöms ta upp till sex månader.

2016 separerades Carnegie Fonder från Carnegie vilket man då motiverade med att det inte fanns synergieffekter mellan kapitalförvaltning och investmentbank. Nu görs en annorlunda bedömning från Carnegie även om man menar att man inte gör förvärvet på grund av synergieffekter.

Annons

”Ett sammanslaget företag blir större och har därmed bättre möjlighet att hävda sig i olika index, något som är anmärkningsvärt premierat på aktiemarknaden just nu. Överhuvudtaget är storlek något som tilltalar en hel del investerare nuförtiden”, skrev Realtids Torbjörn Isacson i november, när det började pratas om en sammanslagning och eventuell börsnotering.

– Vi gör inte det här på grund av synergier, utan för att bygga ett större och starkare företag med mer resurser. Det som blir bättre är att vi får en mer diversifierad intäktsström som gör att vi blir ett stabilare företag, säger Björn Jansson, vd för Carnegie, till Dagens industri.

–Det här är en affär som har diskuterats under en längre tid, och för vår del är det odramatiskt. Vi har varit en del av Carnegie Holding tidigare, vi delar samma varumärke och vi har sedan länge goda affärsrelationer med banken. Även med Carnegie som ägare ska vi med förstklassig förvaltning och kundvård fortsätta att skapa verkligt värde åt både andelsägare och aktieägare, säger Carnegie Fonders vd Andreas Uller.

Annons

Som ett resultat av förvärvet kommer Carnegie Holding att komplettera sina tre befintliga affärsområden Investment Banking, Private Banking och Securities med ett fjärde affärsområde – Asset Management.

Affärsområdet kommer att utgöras av Carnegie Fonder och det norska fondbolaget Holberg som även fortsättningsvis kommer att bedriva verksamheten i två separata bolag. Inga förändringar i bolagens strategi eller verksamheter är planerade som ett resultat av ägarförändringen.

Vid årsskiftet förvaltade de tre fondbolagen totalt 140 miljarder kronor, där Carnegie Fonder stod för 105 miljarder kronor.

Annons
Annons