Foto: Brummer & Partners
Fonder

Brummer & Partners: ”Ökat intresse för multistrategi”

Nu laddar hedgefondförvaltaren om efter nedläggningen av Carvefonderna.

Uppdaterad 2020-09-03
Publicerad 2020-08-31

Avkastningen i Brummer & Partners tre fonder Carve 1, Carve 2 och Carve Master har varit för dålig de senaste åren och därför lägger bolaget ner dem. Istället får multistrategi ett stort fokus framöver.

– Avvecklingen i sig har tagits emot väl och odramatiskt bland de cirka 200 andelsägarna. Många har uttryckt belåtenhet att få tillbaka sina investeringar och att timingen är god. Besvikelsen handlar förstås om Carves avkastning de senaste åren, säger Johanna Hoffstedt, kommunikationschef på Brummer & Partners.

Framöver satsar bolaget därför mer på sin kärnprodukt, Brummer Multi-Strategy (BMS), som idag investerar i nio Brummerfonder världen över och har en komplex portfölj i termer av tillgångsslag, marknader och strategier. Under coronapandemin har Brummer märkt ett ökat intresse för BMS.

– BMS är en av Europas ledande multistrategifonder. Uppdraget är tydligt, vi ska skapa ett diversifieringsbidrag som ska göra att investeraren får en bättre riskjusterad avkastningsprofil i sin portfölj totalt sett, även om apparaten bakom förstås är komplex, säger Johanna Hoffstedt.

Syftet med BMS är att samla strategier som kompletterar varandra - allt ifrån marknader, branscher och tillgångsslag till modeller och verktyg, som Brummer sedan aktivt allokerar till beroende på risk- och avkastningsbedömningar. Enligt Johanna Hoffstedt har detta historiskt visat sig vara framgångsrikt.

– Avkastningen är nästan i nivå med aktiemarknadens men till en betydligt lägre risk. Volatiliteten har varit cirka en tredjedel av börsens och man har undvikit börsens stora ras - en viktig parameter för investerarna. Vi har flertalet gånger lyckats bevara kapital när börserna fallit, till exempel under it-bubblan, finanskrisen och nu senast under coronapandemin, säger hon.

Framöver kommer även hållbarhet och ansvarsfulla investeringar att ha ett stort fokus för bolaget.

– Det händer otroligt mycket på hållbarhetsområdet och att hela tiden bevaka och lära oss mer är avgörande för att vi ska kunna utveckla ett långsiktigt och relevant förhållningssätt till ansvarsfulla investeringar. Det är också positivt att våra kunder visar ett ökande intresse för vårt hållbarhetsarbete, säger Ann-Sofie Odenberg, hållbarhetschef på Brummer & Partners.

Bolaget håller som bäst på att rekrytera nya medarbetare. Tre personer börjar i september, bland annat med fokus på riskkontroll. I övrigt är rekryteringarna kopplade till kommande affärsprojekt och potentiellt nya kontor.

 

Platsannonser