Brittney Griner släpps från ryskt fängelse efter fångutväxling

Taggar i artikeln

Ryssland
Brittney Griner. Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Amerikanska basketstjärnan Brittney Griner släpptes på torsdagen från ryskt fängelse i ett uppmärksammat fångutbyte mellan USA och Ryssland. Det rapporterar flera medier, bland annat CNN och NBC News.

Finwire

Griner greps i februari på Moskvas Sheremetyevo-flygplats efter att ryska myndigheter sagt att de hittat vapebehållare med cannabisolja i hennes bagage. Hon fängslades senare på grund av narkotikaanklagelser.

”Jag säger er att jag är fast besluten att få hem henne och få hem henne säkert – tillsammans med andra, kan jag tillägga”, sa USA:s president Joe Biden den 9 november.

Fångutbytet skedde mot den ryske vapenhandlaren, Viktor Bout, som avtjänat elva år av ett 25-årigt fängelsestraff i USA. Bout dömdes för att ha sålt vapen till colombianska rebeller.

Annons

Kvar i fängelse i Ryssland är Paul Wheland. Han avtjänar ett 16-årigt långt straff för spioneri.

Personer som är bekanta med förhandlingarna om hans frigivning säger att ryssarna vägrade släppa Whelan utan att få en rysk spion i utbyte. USA insisterar på att man inte har några ryska spioner i förvar och därmed ingen som kan bytas ut för att uppfylla Kremls krav.

Tidigare i år har dessa tre personer nämnts i ett möjligt fångutbyte mellan USA och Ryssland.

Annons

 

Annons