Blir Theresa Mays brexitförslag nedröstat i morgon?
Blir Theresa Mays brexitförslag nedröstat i morgon?
EU

Brexit skrämmer riskkapitalet

Antalet riskkapitaltransaktioner minskar i Storbritannien på grund av ovisshet om Brexits påverkan på den brittiska ekonomin.

Uppdaterad 2018-12-10
Publicerad 2018-12-10

I morgon ska det brittiska parlamentet rösta om det förslag om utträde ur EU, brexit, som premiärminister Theresa May har lagt fram. De flesta bedömare anser att förslaget inte kommer att gå igenom. Dessutom råder stor osäkerhet om Theresa Mays egen framtid som premiärminister.

 

Läget skapar oro på finansmarknaderna. Enligt Reuters sammanställning ligger pundet på tremånaderslägsta gentemot euron. 

 

Financial Times skriver samtidigt om hur brexit har påverkat riskkapitalbolagen. Den amerikanske miljardären David Rubenstein sade förra månaden att hans bolag Carlyle, med hemvist i Washington, hade avhållit sig från att investera i Storbritannien på grund av brexit. Även om riskkapitalbolagen har välfyllda kassor så skräms de av instabiliteten i Storbritannien till följd av brexit.

 

Sedan britterna röstade för att lämnat EU har riskkapitalbolagens aptit för affärer i Storbritannien nästan halverats. Ledningar som specialiserat sig på uppköp av bolag vill ha mer klarhet över vad brexit betyder för ekonomin, enligt ny data som publiceras i Financial Times. 2015, året före Brexit-omröstning, var värdet av buyout-gruppernas förvärv 50 miljarder dollar för sammanlagt 56 affärstransaktioner. Detta år har det bara blivit 40 transaktioner för 30 miljarder dollar, enligt tjänsten Dealogic. KKR, Blackstone och CVC är bland det grupper med högst andel helt brittiska transaktioner. EQT ligger i botten när det gäller att köpa brittiska bolag, tillsammans med amerikanska Warburg Pincus och TA Associates.

I en intervju med TT ser finansmannen Jacob Wallenberg, ordförande i Wallenbergsfärens maktbolag Investor, stora skadeverkningar i samband med brexit. Men han anser också att brexit tar för mycket fokus från andra viktiga geopolitiska frågor, som handelsbråken mellan USA och Kina. Flera av de bolag som Investor investerar i har verksamhet i Storbritannien.

– Jag vill inte peka på något enskilt bolag, men brexit kommer att påverka alla. Det viktiga är att jobba med de här frågorna så att man inte blir en förlorare, säger Jacob Wallenberg till TT.

Men i Relatids intervju med Jan Olsson, ordförande för Svenska Handelskammaren i London och Nordenchef för Deutsche Bank, framgår att de flesta svenska bolag i London tar lätt på brexitfrågan.

– Oavsett vad utgången skulle bli i brexit, kommer London stå sig, som världsstad och som finansiellt centrum, slår Jan Olsson fast.

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in