”Börsåret 2022 kommer att gå till historien som det år då alla stjärnor stod fel”

Taggar i artikeln

Stockholmsbörsen
AvanzaAvanza
”För en amerikansk investerare har Stockholmsbörsen (OMXSGI) sjunkit 46 procent i dollartermer. Tids nog lär det klia i köpfingrarna på utländska investerare varpå kapitalflöden åter kommer att leta sig hit”, säger Nicklas Andersson.
Publicerad
Uppdaterad

Avanzas privatsparare gör 280 200 affärer per dag i september. Det är en minskning med 25 procent jämfört med samma månad i fjol.

Realtid.se

–Turbulensen på börsen har fortsatt under september som dessutom bjudit på nytt årslägsta. Därmed har samtliga månader utom juli bjudit på negativ avkastning, det är närmast unikt. Vi är på god väg mot det sämsta börsåret sedan finanskrisen 2008. Det dystra börsklimatet, oro inför en vargavinter och potentiell energikris har fått aktiespararna att kapitulera. Nu noterar vi nettosälj för första gången i år, säger Nicklas Andersson, sparekonom Avanza, i en skriftlig kommentar.

Månadens köplista toppas av SBB B, följt av Castellum och Tele2 och månadens säljlista toppas av budaktuella duon Swedish Match och Karo Pharma samt Swedbank.

Snittaktien på Stockholmsbörsen är ned 50 procent sedan respektive högstanivå de senaste två åren.

Annons

–Börsåret 2022 kommer att gå till historien som det år då alla stjärnor stod fel, säger Nicklas Andersson.

Snart är det dags för rapportsäsong och Nicklas Andersson räknar med att det kommer pratas om stigande elpriser som eroderar konkurrenskraft och försiktiga konsumenter vars konsumtionsutrymme undanträngs av den höga inflationen.

– Det blir helt enkelt viktigt att spetsa öronen kring vad bolagen ser framåt, säger han.

Annons

–Tids nog tar eländet slut. Frågan är hur mycket värre det kan bli? Det kan alltid bli sämre, det vill säga har marknaden tagit höjd för sjunkande vinster eller har vi än så länge enbart sett sjunkande värderingar – så kallad multipelkontraktion?

Stockholmsbörsen var en av de bästa börserna i världen ifjol återfinns nu i motsatt ringhörna.

– För en amerikansk investerare har Stockholmsbörsen (OMXSGI) sjunkit 46 procent i dollartermer. Tids nog lär det klia i köpfingrarna på utländska investerare varpå kapitalflöden åter kommer att leta sig hit, fortsätter Nicklas Andersson.

Annons

 

 

Annons