Goldman Sachs har i augusti delat ut ytterligare mångmiljonbelopp i bonusar till sina topp-partners i London, och undvek därmed den extra bonusskatten.
Up yours, Darling!
Mest läst i kategorin
Bloomberg skriver om det med hänvisning till en initierad källa.
Klicka här för att gratis få Realtid.se:s nyhetsbrev Finans och försäkring varje vecka via e-post.
Det var tidigare brittiska finansministern Alistair Darling som införde extraskatten på bonusar avseende 2009.
Men Goldman Sachs bonusar utbetalades i form av aktier först i augusti. Enligt Bloomberg har det upplägget godkänts av brittiska finansinspektionen FSA.
Goldman Sachs har någonstans under 100 medarbetare i London som är ”partners”, det vill säga den högsta nivån i bankens organisation.
Aktiebonusarna är värda tiotals miljoner pund uppger Sky News med hänvisning till Goldman Sachs-källor.
Aktierna som ges via aktiebonusarna kan inte säljas förrän efter fem år, och bonusarna kan återtas i efterhand om det anses påkallat.
Den brittiska extraskatten på bonusar innebar en skatt på 50 procent för bonusutbetalningar över 25.000 pund i form av bonusar för 2009.
Det gav totalt 3,5 miljarder pund i tillskott till den brittiska statskassan enligt siffror som redovisats nyligen.
Goldman Sachs uppgav i juli att banken svarade för 600 miljoner pund av inbetalningarna för den brittiska extraskatten.
Även om det har varit regeringsbyte i Storbritannien sedan Darling från Labour-partiet var finansminister, så anser även den nuvarande brittiska koalitionsregeringen med konservativa och liberaldemokrater att bankerna även fortsättningsvis måste vara återhållsamma med bonusutbetalningar skriver Bloomberg.
Annars kan det leda till nya omfattande åtgärder för att stävja bonusarna, enligt uppgifter från brittiskt regeringshåll.
En professor uppger dock enligt Bloomberg att det i princip är meningslöst för politikerna att försöka styra ersättningsnivåerna till anställda i finansbranschen.
– Bankerna kommer att vidta de åtgärder som de anser är affärsmässigt nödvändiga för att se till att folk de vill behålla tjänar pengar, säger professorn till nyhetsbyrån.
– Det hör till knepen i branschen.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.