UPPDATERAD IBM:s gamla skrivarfabrik i Järfälla läggs ner – igen.
Xaar vill sparka 130

Mest läst i kategorin
Brittiska Xaar vill flytta hem tillverkningen av skrivarhuvuden för kinesiska bläckstråleskrivare som används för att skriva ut annonstavlor. Det framgår av årsredovisningen som företaget släppte under måndagen.
”Fastän verksamheten varit framgångsrik både i fabriken i Järfälla och i Huntingdon under året har det blivit klart att efterfrågan växer långsammare än väntat för några år sedan, medan marknaden blivit mer konkurrensutsatt”, skriver vd Ian Dinwoodie.
Flytten innebär 100 nya jobb i Huntingdon under de kommande två åren. Samtidigt måste 130 anställda gå i Järfälla norr om Stockholm. De som vill flytta ska erbjudas jobb i Huntington så långt som möjligt, säger finanschefen Andrew Taylor till Realtid.se.
På inrådan av Mikael Regnell på arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen inledde företaget förhandlingar med tre fackförbund under januari. De anställda fick inte veta något förrän under måndagen. Ingen är varslad ännu.
– Det pågår förhandlingar, säger Andrew Taylor.
Hjälper ni de anställdas familjer om de nappar?
– Om det finns jobb som passar i Huntingdon så kommer vi allvarligt överväga att hjälpa till, ja.
Xaar köpte fabriken i Järfälla 1999 av tysk-schweiziska Pelikan som upptäckt att det egna bläcket inte dög åt de högteknologiska skrivarhuvuden som tillverkades i Järfälla på patent från Xaar.
Då hade tillverkningen blivit lönsam.
Pelikan hade i sin tur köpt fabriken efter den konkurs som följde 1995, två år efter att IBM insett att man hade för mycket kapacitet och övergivit företaget.
Ove Lådö fick uppdraget att starta volymtillverkning åt Pelikan, som själva köpts upp av amerikanska Nukote.
– Det tog längre tid att komma igång än väntat, eftersom tekniken inte var utvecklad och testad av Xaar så långt som man trott, säger han till Realtid.se.
Men Xaar trodde fortfarande på sin egen teknologi och byggde upp en egen produktionsanläggning tre mil från hemstaden Cambridge.
Tanken på att flytta hem produktionen är inte ny. Ove Lådö var själv den förste som fick gå när den svenska ledningen byttes ut mot en brittisk 2001. I dag är Gregory Locket vd för Sverige.