Skivbranschen är instabil. Nu skär Warner ner på sin backkatalog-avdelning, medan Universal får EU:s klartecken att köpa BMG Music Publishing.
Warner säger upp personal

Mest läst i kategorin
Rhino Records är Warners avdelning för katalogprodukter, känd för ambitiösa utgåvor med attraktiv design. Dess utbud utgör ett av de främsta argumenten för musikkonsumenter mot att bara ladda ned musiken utan att ha något fysiskt att hålla i.
På senare tid har Rhino producerat omtyckta utgåvor med allt från Genesis till John Coltrane, från The Pretenders till Big Joe Turner. Rhinos antologier och fantasifullt sammansatta cd-boxar tillhör de musikälskande skivbutiksinnehavarnas favoritobjekt att skylta med. För svenskar räcker det att ta en titt på Pet Sounds, NK eller Bengans. Rhino i glasmontrar, skyltfönster och på praktplats i butiken.
För Warner är Rhino den enskilt viktigaste prestigeadelningen. Det är Rhino som varit drivande i utvecklingen av musikåterutgiving som attraktiva artefakter. Jättar som Universal och Sony BMG har följt efter med Deluxe Editions – där album ofta får mer än sin dubbla längd via bonusmaterial – och annat för att fånga skivköparnas intresse.
Det hela startade som en skivaffär i Los Angeles 1973, växte till ett skivbolag 1985 som i sin tur blev en del av Warner Music Group 1998. Katalogen är omfattande: från stora, etablerade artister (The Doors, Frank Sinatra, Black Sabbath, Depeche Mode) till nischade kultartister (Tiny Tim, T-Bone Burnett). Den populära marknadstermen ”den långa svansen” passar in bra på Rhino, som outtröttligt satsar på kvalitet i sin utgivning.
Nu meddelar ägaren Warner Music Group att 20 anställda får gå från Rhino, samtidigt som Warner har ett bud på EMI i luften. Branschnestorn Bob Lefsetz kallar det som sker för ett tecken på de stora skivbolagens apokalyps. Kommentatorer har länge poängterat det eviga sammangåendet och centraliseringen av musikindustrin.
”De stora bolagen kommer att gå ihop, antingen internt eller externt, och kapa sin overhead tills allt man har kvar är revisorer och dealmakers. De här bolagen kommer att förvandlas till gigantiska licensieringsverksamheter. Ny musik? Den kommer att utvecklas av andra, några som inte behöver samma återbäring eller investeringar,” skriver Bob Lefsetz på sin blogg The Lefsetz Letter.
I går fick Universal Music Group efter en fem månader lång undersökning klartecken från EU att köpa BMG Music Publishing för 1,63 miljarder euro. Alltmedan private equity-bolaget Terra Firmas bud på EMI har offentliggjorts. Budet värderar det anrika bolaget till 2,4 miljarder pund. EMI:s styrelse sägs nu enhälligt rekommendera aktieägarna att acceptera detta bud.