Realtid

Wallenbergs toa-problem

Sara Johansson
Uppdaterad: 14 juni 2012Publicerad: 14 juni 2012

Marcus Wallenberg och hans hustru vill bygga 23 nya skärgårdsvillor. Men har redan stött på patrull.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I början av året skickade Marcus Wallenberg och hans hustru Fanny Sachs in sina byggplaner till Haninge kommun via en anlitad arkitekt. Men Södertörns miljö- & hälsoskyddsförbund samt Länsstyrelsen har redan satt käppar i hjulen för planerna.

– På de handlingar som finns inne nu går det inte att bevilja ett bygglov, säger Peter Olevik Dunder, ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Haninge.

Paret Wallenberg-Sachs vill bygga 23 fritidshus på tre större fastigheter på Aspö, varav 15 av husen ska byggas direkt på stranden. Familjen har ägt fastigheten i 50 år men det är först nu som byggplanerna initierats.

Det som nu hindrar byggplanerna är behovet av att dra in vatten och avlopp till hushållen. Aspö saknar idag VA-anläggning och ligger i ett skärgårdsområde där natur- och kulturvärden anses utgöra ett riksintresse.

Wallenbergs anlitade arkitekt har lagt fram en rad förslag för kommunen hur vatten- och avloppsfrågan kan lösas. Men kommunen är inte nöjd med förslagen.

– Vatten- och avlopp måste fortfarande lösas med de regelverk som finns. Vi kan ju inte bevilja bygglov om de inte kan presentera en godtagbar vatten- och avloppslösning, säger Peter Olevik Dunder.

Södertörns miljö- & hälsoskyddsförbund motsätter sig Wallenbergs förslag och hänvisar till en tidigare dom i Miljödomstolen som säger att utsläppen till sjöar, vattendrag och kustvatten ska minskas i enlighet med riksdagens beslutade miljökvalitetsmål ”Ingen övergödning”.

Förbundet skriver även i ett remissyttrande att de övriga ägarna till fastigheter på ön inte har fått tillstånd till en vattentoalett. Om det nya området skulle tillåtas ha en VA-anläggning kopplat till minireningsverk är risken stor att även befintliga fastighetsägare vill ha det.

ANNONS

”Ytterligare en utgångspunkt är att alla ska behandlas lika”, skriver förbundet.

Förbundet skriver även att det finns en risk för vattenbrist, saltvatteninträngning och en slamtömningsproblematik om byggnationen tillåts.

– De övriga boende som jag vet har torrtoaletter, säger Peter Olevik Dunder.

En sådan lösning har dock inte Wallenbergs lämnat in som förslag i samband med bygglovsansökan.

Även Länsstyrelsen och enheten för naturvård har fått tillfälle att yttra sig kring Wallenbergs byggplaner. Enheten konstaterar att ”ny bebyggelse på den platsen inte skulle vara lämplig” och hänvisar till miljöbalken som säger att dessa områden ska främja främst turismens och friluftslivets intressen. Endast kompletteringar på befinlig bebyggelse får göras, enligt Länsstyrelsen.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sara Johansson
Sara Johansson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]