Realtid

Wall Street i kamp mot klimathotet

Martin Schori
Uppdaterad: 27 feb. 2007Publicerad: 27 feb. 2007

Fler amerikanska stater och företag ansluter sig till kampen mot klimatförändringen. Bland annat har fem delstater ingått ett samarbete med regler som påminner om de som gäller under Kyotoavtalet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Initiativet heter Western Regional Climate Action, och inkluderar Kalifornien, Oregon, Washington, New Mexico och Arizona.

Staterna lovar att införa ett marknadsbaserat handelssystem för växthusgaser, ett så kallat ”cap-and-trade program”. De ska också upprätta ett gemensamt register för att kunna kontrollera utsläppen.

– Med de här staterna får vi en stor del av den amerikanska ekonomin som har börjat reglera växthusgaser, säger miljöaktivisten Jeremiah Baumann till Reuters.

Ett cap-and-trade program
går ut på att delstaterna inrättar tak för hur mycket företagen får släppa ut. Företagen får i sin tur krediter som motsvarar hur mycket utsläpp de tillåts ge ifrån sig. Sedan kan de byta dessa med varandra – de som vill släppa ut mer än taket måste köpa krediter av de som släpper ut mindre.

Det blir med andra ord dyrare att släppa ut mer än utsläppstaket och lönande att släppa ut mindre.

Kalifornien har nyligen infört landets strängaste lagar mot växthusgaser. De siktar på att minska utsläppen med 25 procent före 2020.

Tidigare har även sju stater i östra USA ingått ett liknande samarbete. Deras mål är en minskning med 10 procent före 2019.

EU har redan ett cap and trade program i och med Kyotoavtalet. USA har inte skrivit på det eftersom regeringen hävdar att det skulle slå för hårt mot ekonomin och att det är orättvist att utvecklingsländerna – till en början– inte behöver ta samma ansvar som de rikare staterna.

ANNONS

Det är inte bara guvernörer som har tagit forskarnas varningar om klimathotet på allvar. När en grupp private-equitybolag köpte jättebolaget United Technologies för rekordstora 45 miljarder dollar gick de med på att överge 11 miljöfarliga kolkraftverk, uppger CNN.

De lovade också att investera 400 miljoner dollar i olika miljöprojekt och gå med i USCAP, en koalition av företag och miljöorganisationer som arbetar för lagstiftning mot växthusgasutsläpp.

Enligt Kaliforinens guvernör Arnold Schwarzenegger sätter måndagens avtal ramar för hur ett nationellt dito kan se ut.

”Samarbetet visar hur delstaterna har makt att leda vår nation i kampen mot klimathotet”, säger Schwarzenegger i ett uttalande.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Martin Schori
Martin Schori
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]