Offentliga upphandlingar inom servicesektorn tros öka med den nya regeringen. Samtidigt växer kraven på de upphandlande parterna. Henrik Tamm, konsult på företaget Offerator, efterlyser avtal med rejäla svidande viten vid avtalsbrott. Med bättre upphandlingar skulle tragedier, som Attendo Cares vanvård av en äldre man på ett vårdboende i Uppsala, kunna undvikas.
Viten för miljoner sanerar privat vård

Mest läst i kategorin
Varje år genomförs offentliga upphandlingar för mellan 400 och 500 miljarder kronor i Sverige. En siffra som motsvarar en fjärdedel av BNP. När det i september blivit klart att Fredrik Reinfeldt skulle ta över statsministerposten så betyder det även att vi kan vänta oss en öppning för fler privata alternativ. Kanske framför allt inom service- och sjukvårdssektorn.
Men med ökande antal upphandlingar kommer även högre krav på att de genomförs på rätt sätt. Redan tidigare har tillvägagångssätten fått kritik. Exempelvis görs många upphandlingar utan insyn och med obegriplig värdering av de olika anbuden. Det hävdar den ideella organisationen Transparency International, som bevakar förekomsten av mutor och korruption i offentliga organisationer och näringsliv.
– Transparensen är bedrövlig och risken är att du och jag som skattebetalare får betala för sämre kvalitet och dessutom till ett högre pris än om någon annan fått uppdraget. Det handlar om enorma belopp, säger Hans Eisler, styrelseledamot i Transparency International Sverige.
Enligt en undersökning som han genomförde under 2005 framkom det att de flesta företrädare för bolag som delagit i offentliga upphandlingar utgår ifrån att korruption förekommer. I första hand eftersom de inte förstår varför vissa vinner och andra förlorar en upphandling. Men även eftersom vissa upphandlingar inte ens annonseras ut.
Senast i våras fick Miljöavgiftskansliet i Stockholm exempelvis kritik för att ha köpt in konsulttjänster utan upphandling, och dessutom från bolag som sägs stå socialdemokratin nära.
Men problemen uppstår inte enbart på grund av medveten korruption, utan även när kompetensen hos den upphandlande myndigheten saknas. Det menar Henrik Tamm, konsult på Offerator, som hjälper företag att skriva anbud till offentliga upphandlingar.
– Det vanligaste problemet är att myndigheter genomför dåligt genomtänkta upphandlingar. De tänker inte på att de måste beskriva precis vad som gäller. Och överlag är nivån ganska låg på offentliga enheter, säger han.
Vilka konsekvenserna blir av en dåligt genomförd upphandling är inte särskilt svårt att föreställa sig. Förutom att resultatet kan bli onödigt dyrt så blir kvaliteten lidande, och i vissa fall utvecklas till riktiga tragedier.
För några veckor sedan rapporterades det om en äldre man som blivit vanvårdad på ett äldreboende i Uppsala. Uppsala kommun utreder nu fallet och vad som ska hända med avtalet med det privata vårdföretaget Attendo Care som hade ansvaret för äldreboendet. Än så länge vill ingen på kommunen uttala sig om huruvida det handlar om ett avtalsbrott från Attendo Cares sida eller inte.
– I avtalet står det att om någon inte följer det kan det sägas upp. Vi har en bankgaranti i avtalet som vi har rätt att nyttja för de kostnader som eventuellt kan uppstå då, säger Magnus Johannesson, vikarierande uppdragschef på Äldrekontoret vid Uppsala kommun.
Enligt Henrik Tamm på Offerator är det dock inte säkert att Attendo Care brutit mot avtalet.
– Avtal om upphandlingar kan göras så bristfälligt att dessa händelser tyvärr är följden av dem. Är det fler än en bov i dramat så är det lika bra att det också kommer upp till ytan. Den upphandlande enheten har sannolikt inte insett vikten av att skriva ordentliga avtal. Det är fruktansvärt dumt att få det i knät när det är för sent och gått riktigt illa, säger han.
Inom kort kommer en ny upphandling att genomföras i Uppsala, som gäller äldrevården i stadens västra delar, till ett värde av 80 miljoner kronor. På Äldrekontoret vid Uppsala kommun utgår man ifrån att Attendo Care kommer att lämna in ett anbud även vid denna upphandling, det har de ju gjort tidigare.
Henrik Tamm, på Offerator, ser inget problem med att Attendo Care skulle vinna en ny upphandling. Tidigare missförhållanden diskvalificerar inte Attendo Care från att vara med.
– Det är extremt viktigt att man formulerar det rätt den här gången med vitesklausuler så att man får betala om man inte lever upp till det man lovat. Med rejäla svidande viten är det inte värt för leverantören att göra några misstag, säger han.
Samtidigt krävs även bättre uppföljningar av de avtal som tecknats.
– Man lovar guld och gröna skogar i sitt anbud, men ytterst sällan tittar man på om det som levereras håller det man lovat. Det är lätt att beskriva hur fantastiskt bra man kommer att utföra en tjänst, men sedan faller det mellan stolarna, säger Henrik Tamm.
För bättre upphandlingar tror Transparency International på större öppenhet.
– Jag tycker att man ska redovisa tydligt varför man valde en viss leverantör i alla upphandlingar. Tvingas en chef för en myndighet att publicera upphandlingen på internet så är det sannolikt att han blir mer försiktig och ser till att inte välja fel, säger Hans Eisler, styrelseledamot i Transparency International.