O-listenoterade Wilhelm Sonessons vd Bo Håkansson slängde ut narkotikan förra året. Efter köpet av kosttillskottföretaget Friggs öppnar sig flera samordningsfördelar för företaget.
Vitaminkick på börsen
Mest läst i kategorin
På fredag slutförs nyemissionen som tillför bolaget 131 miljoner kronor. Nyemissionen är riktad till befintliga ägare där tre aktier ger teckningsrätt för en ny.
– Tekniskt blir den fulltecknad, säger Bo Håkansson, vd för kosttillskott- och läkemedelsföretaget Wilh.Sonesson.
Bo Håkansson är huvudägare och går in med 36 miljoner kronor i nyemissionen.
Sonesson har mer och mer profilerat sig som ett egenvårdsföretag. Satsningen på vitaminer och kosttillskott har ökat. Förra året såldes morfindelen ut till Meda. Med nyemissionen är köpet av Friggs i hamn.
Sonesson ser samordningsfördelar och framhåller att Friggs i dag inte har någon egen produktion medan Sonessons dotterbolag Vitamex har en produktionsanläggning i Norrköping. Planerna är att Vitamex tar över en stor del av Friggs produktion.
– Vi hade tidigare som mål att nå en omsättning på 2 miljarder kronor och 10 procents lönsamhet. I och med köpet av Friggs tar vi bort omsättningsmålet på 2 miljarder. Nu är det resultatet som gäller, säger Bo Håkansson, men utesluter inte att koncernen gör nya förvärv i år.
Sedan Sonesson offentliggjorde köpet av Friggs den 22 november förra året har aktien stigit 21 procent.
Hur påverkas ni om apoteksmonopolet faller?
– Det är bingo för oss om detaljhandelsmonopolet på receptfria läkemedel faller, säger Bo Håkansson.
Men han vill i övrigt inte dra några växlar i förskott på det, för även en fällande dom mot monopolet kan se ut på flera sätt.
Sonessons dotterbolag HKC Egenvård erhöll förra året partihandelstillstånd för receptfria läkemedel.
Hur stor del av er försäljning står kosttillskott och naturläkemedel för?
– En dominerande andel, säger Bo Håkansson utan att ge några siffror.
Tillväxten i Sverige för kosttillskott, hälsokost, vitaminer och naturläkemedel var förra året närmare 5 procent enligt preliminära siffror från Hälsokostrådet.
Året innan, 2003, skedde ett paradigmskifte då kosttillskott, hälsokost, vitaminer och naturläkemedel för första gången visade upp högre tillväxtsiffror än receptbelagda läkemedel. Sedan dess håller de siffrorna i sig.
Den utvecklingen stämmer väl med Sonessons inriktning, eller med Bo Håkanssons ord: ”Från passiv patient till aktiv konsument”.
Men hårdare EU-regler kan göra det mer komplicerat för bolag som Friggs och Sonesson att introducera nya hälsopreparat.
Från den 1 augusti 2005 gäller att ingredienserna måste finnas med på EU:s (och Livsmedelsverkets) så kallade positiva lista.
– Vår ambition är att hålla läkemedelsstandard på våra produkter, säger Bo Håkansson.
Trots det finns till exempel preparatet aminosyrakelerat järn som ingår i Friggs järntabletter inte med bland de ingredienser som tillåts i fortsättningen om EU:s nya direktiv går igenom.
Men först ska de nya reglerna prövas i domstol.
Den 25 januari inleds en förhandling i EG-domstolen sedan brittiska Alliance for Natural Health, ANH, stämt EU-kommissionen.
ANH välkomnar en reglering men vill att listan över tillåtna ingredienser ersätts med en lista över ingredienser som inte får användas.
ANH får stöd av professor Tom Saldeen vid Uppsala universitet.
– Jag är mycket överraskad över den positiva listan. Vissa e-vitaminer, till exempel gamma- och deltatocoferol, saknas på listan och mycket talar för dessa vitaminers betydelse och säkerhet. En negativ lista över otillåtna preparat skulle vara mer verkningsfull, säger professor Tom Saldeen till tidskriften 2000-talets Vetenskap.
Trots hårdare EU-regler klarar sig Sonessons produktutbud sig i stort sett bra, dels genom att Sonesson i många fall har preparat som är godkända naturläkemedel och dels genom att företaget är mer mainstream än andra bolag inriktade på högre terapeutisk verkan.
I Sonessonkoncernen ingår förutom Friggs bland annat Vitamex, Naturapoteket och Max Medica. Sonesson har ett börsvärde på 900 miljoner kronor.
I Veckans Affärer i går gör Anders Haskel bedömningen att Sonesson omsatte 1,2 miljarder kronor förra året och kommer att redovisa ett resultat före skatt på 40 miljoner kronor och en rörelsemarginal på 4,5 procent.
Friggs omsatte 196 miljoner kronor senaste tolv månaderna till och med den 30 september 2004, med ett rörelseresultat på 22 miljoner och en rörelsemarginal på 11 procent.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.