Aktiespararnas vd Joacim Olsson bekräftar att arbetet med att sänka kostnaderna i organisationen innebär att vissa tjänster berörs men även att man tvingas flytta till nya lokaler.
"Vissa tjänster kommer att beröras"
Mest läst i kategorin
Aktiespararna har sedan år 2001 dragits med höga kostnader. I dag avslöjar Realtid.se att organisationen varslar sju anställda strax efter att två anställda lämnat Aktiespararna.
Vd:n Joacim Olsson bekräftar uppgifterna i ett snabbt samtal med Realtid.se. I ett mejl senare vill han inte kalla det varsel, men det är tydligt att flera tjänster berörs:
– Vi har inte varslat men däremot pågår MBL-förhandlingar om en omorganisation som enligt vår bedömning medför arbetsbrist på en del tjänster. Dessa förhandlingar är inte avslutade än, skriver Joacim Olsson till Realtid.se
Joacim Olsson skriver redan i årsrapporten för 2017 att Aktiespararna står inför en utmaning sedan milleniumskiftet ”att vända ett negativt rörelseresultat till en ekonomi i balans”. Han uppger även att det pågår ett intensivt arbete med att sänka förbundets kostnader.
Är detta en del av det arbetet?
– Ja det stämmer. Vi ser över alla våra kostnader, löpande rutiner och arbetssätt och eftersträvar att effektivisera verksamheten utan att göra åtgärder som går ut över medlemsnyttan. Tyvärr innebär detta att vissa tjänster kommer att beröras.
Kan man förvänta sig fler varsel?
– Nej, inga fler åtgärder är planerade och dessutom är pågående förhandlingar inte avslutade.
Andra åtgärder som Aktiespararna kommer att göra för att minska kostnaderna är att ”byta till bättre och billigare lokaler”. Siktet är inställt på flytt redan till årskiftet. I dag ligger huvudkontoret på Sveavägen i Vasastan.
Rörelsens kostnader i koncernen uppgick under 2017 till cirka 122 miljoner kronor, och där lönerna uppgick till 34,3 miljoner kronor för 68 anställda, enligt årsredovisningen.
Kostnaderna för förbundet under 2017 uppgick till cirka 30 miljoner kronor, och där lönerna uppgick till 7,2 miljoner kronor för de 18 anställda.
Vad ska ni ned till för kostnadsmassa?
– Vår kongress har fattat beslut om att vi ska ha en ekonomi i balans senast år 2020. Definitionen på ekonomi i balans är att resultatet efter utdelningar och ränteinkomster ska vara positivt.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.