Vågar företagen flytta in sina möten i den virtuella världen? På det kan företagen spara in pengar och tid. Miljöeffekterna är en bonus.
Virtuella möten framtidens melodi
Mest läst i kategorin
Det spår i alla fall Peter Dunkley, direktör på brittiska Depo Consulting. Depo bygger och tillhandahåller virtuella kontor i den populära tredimensionella värld som kallas Second Life.
– Inom fem år kommer virtuella kontor att vara etablerade alternativ för många affärsverksamheter, säger Peter Dunkley.
I dessa virtuella kontor kan företagens anställda mötas, oavsett vilken land eller ort de befinner sig. Utan att lämna sitt eget hem.
Från datasystem till vattenkylare – allt finns tillgängligt om man så önskar.
– Människor arbetar rent ut sagt löjliga arbetstider, med långa arbetsdagar och så resetider och allt. Det här är en lösning som förbättrar livskvaliteten samtidigt som den ökar arbetsprestationen, säger Peter Dunkley.
Redan nu har företag börjar använda Depos virtuella mötesrum för att hålla möten och presentationer. Depo själva har använt sig av rummen för att arbeta på projekt. Den som strosar omkring i Second Life kan hitta Peter Dunkleys så kallade avatar därinne. Kanske står han och bygger upp något nytt inne i den blomstrande ekonomiska verklighet som Second Life utvecklats till.
Över 7 miljoner kronor spenderas i Second Life varje dag och mer än 3 miljoner personer i den verkliga världen använder sig av denna värld. Second Life har sina egen valuta, växelkurs och näringsidkare.
Allt fler lär sig att Second Life inte bara är ett animerat dataspel utan faktiskt erbjuder mycket annat. Stora företag etablerar sig, Reuters har en reporter där – och Sverige har öppnat en ambassad.
Peter Dunkley från Depo Consulting har två kontor. Ett ligger i Milton Keynes, det andra alldeles vid en svalkande skön strand i en del av Second Life.
– Vi har ett mötesrum under vattnet och ett som svävar uppe i luften, säger Peter Dunkley.
De flesta verkar dock föredra något som liknar verkligheten. Arkitekter har kritiserat den tråkiga inställningen många har. Poängen med att välja normala fyrkantiga kontor när valmöjligheterna är så stora går dem förbi. Men kanske är det just likheten med den verkliga världen som gör att företag vågar sig ut i Second Life. Det känns måhända mer seriöst då.
Dunkley berättar att ett stort företag i USA planerar ett virtuellt kontor i USA. Dock inte som komplement till företagets internationella lokationer, utan istället för dessa.
– Alla skulle då arbeta hemifrån, men i ett gemensamt virtuellt kontor. Efteråt kan alla fortsätta med det de höll på med innan mötet.
Företagen sparar in på resor och osäker teknologi för telefon- och videokonferenser, tycker Dunkley.
Virtuella möten kan hållas utanför företagens brandväggar. Om IT-systemet på jobbet brakar ihop går det ändå att träffas i Second Life, oavsett var de anställda befinner sig.
Deltagarna teleporterar sig helt enkelt till och från det virtuell kontoret. En passande science fiction-term för något som redan blivit verklighet.
Peter Dunkley tror att det är mindre och nischade företag som kommer att vara tidiga med att anamma den här mötestekniken. Om 15 år kommer hela sättet att sköta affärer att ha förändrats på grund av all ny teknisk landvinning, spår Dunkley.
I en tid där global uppvärmning står högt på agendan kan den snart överhettade Second Life-världen kanske vara ett alternativ?
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.