Mergermarkets presenterar första halvårets M&A-statistik.
Vinge toppar listan
Mest läst i kategorin
Vinge hamnar på andraplats både när det gäller antalet svenska M&A-transaktioner och värdet på dessa. Till helhetsintrycket bedömt kammar advokatbyrån därför hem bästa placering.
Sett till antalet transaktioner stiger Vinge ned till en andraplats – Mannheimer Swartling tar första platsen med tunn marginal. Ser man till transaktionernas värde så toppar Freshfields Bruckhaus Deringer listan. Vinge avancerar dock från tionde till andra plats sedan förra året.
Vinges vd Maria-Pia Hope berättar för Realtid.se att framgången är avhängig tur och skicklighet på en volatil marknad:
Vill du kommentera på er topplacering i Mergermarkets halvårsrapport?
–Vi är förstås väldigt glada över att vi fortfarande ligger i topp. Det har varit en mer volatil M&A-marknad än förra året. Vi har framförallt sett en hel del midcap och smallcap-transaktioner. De riktigt stora transaktionerna har däremot varit ganska få.
Vilka är era största transaktioner det här året?
– Tritons försäljning av Bravida räknar vi bland de största. Under första kvartalet var vi även involverade i försäljningen av Ahlsell till CVC. Det har funnits en handfull andra men det har inte varit samma tryck i largecap-segmentet som tidigare år.
Ett avancemang på nio platser sett till transaktionernas värde – hur förklarar du det?
– Som advokatbyrå företräder man en av många parter i en affär. Det handlar därför om en hel del tur för att vara med när transaktionen går i mål. Det här halvåret har vi fått bra uppdrag och dessutom haft turen att vara på rätt sida.
Är du förvånad över utvecklingen?
– Det vi ser i Sverige återspeglar resten av Europa och världen. Det är få transaktioner som görs – vi är naturligtvis stolta över våra duktiga M&A-rådgivare som lyckats hålla bra tempo på en ganska volatil marknad.
Hur kommer det se ut under resten av året?
– Vi påverkas som resten av världen av det makroekonomiska läget. Men samtidigt finns det många fonder som nyligen är resta och som har investerare som är intresserade av att det görs affärer. Det finns också en hel del portföljbolag hos private equity-husen som är mogna för exit. Storbolagen sitter dessutom i många fall på stora kassor.
– Sen kan det ibland behövas en ”trigger” – man ska ju våga göra affärer också. Jag tror dock att förutsättningarna för fler transaktioner finns, i vart fall om läget i Sydeuropa stabliseras något.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.