Realtid

Vindkraften: Blåst på blåsten

Olle Blomkvist
Uppdaterad: 29 jan. 2007Publicerad: 29 jan. 2007

Fjolåret blev trist för den svenska vindkraften. Sällan har det blåst så lite trots hårdare vindar årets sista månader.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den här osäkerheten är någonting som vindkraftverken får lära sig att leva med i fortsättningen.

Vindens energiinnehåll mäts genom index där 100 procent är normalvärdet. I fjol låg Sveriges siffra på 90 procent. Danmarks tal var 85,2 procent. Indexberäkningen startades 1988 av Vattenfall. (100 baseras på genomsnittet de senaste tolv åren löpande.)

– Förra året t var en besvikelse för vindkraften, konstaterar Gunnar Fredriksson på organisationen Svensk vindkraft.

Meterologiska institutionen vid Uppsala universitet har nu granskat vindväxlingarna i Sverige. Syftet var att utröna växthuseffektens påverkan. Undersökningen omfattade hela 1900-talet.

Blåsigast var 1980-talet. Från 1990-talets början har sedan vinden alltmer mojnat alltmer.

– Men nu verkar det som om vi har nått botten, säger Hans Bergström, forskare vid institutionen.

– Vindväxlingarna förändras i perioder på 10 till 20 år. Variationerna pendlar normalt mellan plus/minus tio procent.

Skillnaden är dagens ytterligheter. Stormen Pers härjningar och Gudruns förödande konsekvenser för skogsnäringen är två exempel.

ANNONS

Vindkraften kan bara utnyttjas när det blåser. Det går inte lagra vindkraften. Och blåser det för mycket så slocknar vindkraften helt.Vindkraftverken klarar normalt vindstyrkor mellan 4 och 25 meter per sekund. Högre hastigheter kan skada kraftverket.

Ändå upplever vindkraftenergin en boom i världen. Ökningen ligger i genomsnitt på 30 procent årligen räknat i producerad eleffekt.

I slutet av 2005 fanns cirka 700 vindkraftverk i vårt land, främst i södra Sverige längs kusterna och på Gotland. I dag är antalet uppe i runt 800. Den sammanlagda effekten är cirka 600 megawatt. Ungefär så mycket som 30.000 villor förbrukar under ett år.

Desto bättre fart är det på vindsnurrorna i Danmark och Tyskland. I Tyskland finns över 18.000 vindkraftverk som ger drygt 30 terrawattimmar, en femtedel av Sveriges hela produktion av el. Danmark får 20 procent av all sin el från vindkraft. Landet blev vindfattigast på 27 år.

I Sverige gav vindkraften drygt 0.9 terrawattimmar under 2005. Regeringens mål är att vi ska ha 10 terrawattimmar år 2015.

Sven Wettergrund

[email protected]

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Olle Blomkvist
Olle Blomkvist
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]