Realtid

"Viktigt inte bli bortglömd"

administrator
administrator
Uppdaterad: 28 sep. 2010Publicerad: 28 sep. 2010

Den fängslade Oriflamechefen mår efter omständigheterna väl, meddelar hans advokat. Petter Nylander, till i somras vd för Unibet, berättar för Realtid.se om sina erfarenheter av att sitta fängslad om om hur det var att se sig själv i media.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Petter Nylander slutade som vd för midcap-noterade spelbolaget Unibet i somras. I dag är han rådgivare, i väntan på en öppning för att kunna flytta hem till Stockholm från London.

För snart tre år sedan berättade Realtid.se att han gripits av polis på Amsterdams flygplats Schiphol. Efter 48 timmar i cellen utvisades han till Frankrike, som begärt honom häktad för att Unibet konkurrerade på internet med de franska statliga spelmonopolen. Med transporter inräknat var han frihetsberövad i tio dagar.

Det är inte länge jämfört med många andra svenskar som suttit frihetsberövade utan rättegång för att ha utövat sitt yrke. Men det var länge nog för att lämna ett stort avtryck i människan Petter Nylander.

I dag vill han inte säga något om situationen i Iran eller om det arbete som ligger framför ledningen i Oriflame, som han känner som ”professionella och passionerade”.

– Annat än att jag sympatiserar med alla som blir frihetsberövade.

Men han delar gärna med sig av sina egna erfarenheter av att plötsligt bli arresterad.

– Det är viktigt att få en känsla att inte vara bortglömd, säger han med eftertryck.

– Och att det kanaliseras via den person man har kontakt med.

ANNONS

Mycket står och faller med den lokala advokat som myndigheterna i många länder, så även Iran, utser eller accepterar. Här kan de egna kollegorna påverka.

– Det är viktigt att bolaget är snabbt med legal support.

– När man sitter frihetsberövad är en advokat den enda kontakt man har med omvärlden. Att bolaget stöttar och ger den personen mycket information är viktigt, för det är den enda kanalen man har.

Det är förstås frustrerande att inte veta vad som pågår och hur det ska gå. I det läget är det avgörande att advokaten är uppdaterad. Det är också viktigt att hjälpa advokaten att förmedla kontakt med anhöriga.

Ledningen i Unibet hade turen att ha genomfört en krisövning och upprättat manualer för krishantering bara två veckor innan vd plötsligt försvann.

– Det är vad jag råder alla bolag att göra, säger Petter Nylander.

– Att bolaget fortsätter fungera är ju viktigt.

Så var det det här med media.

ANNONS

– En av mina första frågor till min advokat var om det här var publikt och huruvida det blivit en mediareaktion, säger Petter Nylander.

– Hans svar var att i Sverige var det mycket skriverier. Han kunde inte värdera det, men det gladde mig faktiskt. Jag trodde att det skulle öka trycket och korta tiden för min frihetsberövning. Och den blev kort.

Han kunde titta på nationell tv i cellen.

– Plötsligt dök det upp ett inslag om mitt eget namn. Det upplevde jag som väldigt motiverande och stärkande.

Petter Nylander blev kontaktad av Sveriges beskickning i Nederländerna medan han satt i cellen. Diplomaterna resonerade kring rättssystemet och förmedlade hälsningar från familjen.

– Det var väldigt värdefullt, säger han.

– Och det är viktigt att underrätta de anhöriga om vad som är nästa steg i processen.

– Sedan hade jag ett otroligt stöd från ledningsgruppen i Unibet. De jobbade dygnet runt från kontoret med olika strategier och påtryckningar för att få mig fri.

ANNONS

– De var otroligt personligt involverade. Det var rörande. Jag fick ett välkommen ut-paket av mina kollegor när jag släpptes. Bland annat en hel drös pressklipp.

– Jag blev chockad över att det inte bara var i Sverige som det uppmärksammats, utan även globalt. Min mobil slutade fungera av alla sms.

– Ja, jag blev chockad och berörd av att det var ett sådant engagemang. Jag hade turen och förmånen att så många tog ställning för mig och företaget mot den franska staten.

Chefen för Oriflames huvudkontor i Iran sitter fortfarande efter mer än en månad fängslad utanför huvudstaden Teheran. Där har han suttit sedan söndagen den 22 augusti.

Varken Utrikesdepartementet, utrikesminister Carl Bildt, handelsminister Ewa Björling eller företagsledningen vill kommentera läget.

Mannen har svenskt och iranskt medborgarskap. Fyra frihetsberövade medarbetare har bara iranskt medborgarskap. Iran betraktar dem alla som en intern angelägenhet.

Irans ambassadör i Sverige Rasoul Eslami kallades upp till departementsrådet Robert Rydberg på Utrikesdepartementet tisdagen den 24 augusti. Vad som sedan hänt är inte känt.

Ambassadören sitter ute på Elfvik på Lidingö utanför Stockholm.

ANNONS

”Under mitt uppdrag ska jag försöka göra mitt bästa för att visa upp Irans rika och rena kultur som är full av ädelhet, artighet, vänlighet, värdighet, godhet, mänsklighet, mod och generositet”, skriver han på sin hemsida.

”Vi måste lita på ’frihet för tanken’, ’logic i dialogen’, ’lag för handling’ för att tjäna nationen”, fortsätter ambassadören.

En talesperson på ambassaden bekräftar för Realtid.se att det är vanligt att häktade och dömda i Iran släpps i samband med nationella och religiösa högtider och helgdagar. En stiftelse samlar in pengar och betalar borgen.

En sådan högtid infaller på måndag. Flera till följer i november och december.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]