Krögarkändisen Erik Videgård slår upp sommarterrass på Lydmar Hotel i Stockholm.
Videgård gör comeback på Lydmar
Mest läst i kategorin
Erik Videgård har lämnat lyxrestaurangen utanför S:t Petersburg i förorten Pusjkin som han drivit i drygt två år.
Vid årsskiftet lämnade han Ryssland och nu börjar han med ett nytt projekt på Lydmar Hotel i centrala Stockholm, mitt emot slottet.
– Jag är till att börja med ansvarig för att det blir en sommarterrass, säger han till Realtid.se.
Att han ska driva och starta terrassen på Lydmar blev klart förra veckan.
När ska den slå upp?
– Ja, så fort det går. Jag började med det här bara för några dagar sedan.
Terrassen ligger ovanpå Lydmars matsal som ligger i den nybyggda delen i huset. Ovanpå matsalen finns ett tak med utsikt över Nationalmuseum och strömmen längs Blasieholmen, förklarar Videgård.
Köket delas med nuvarande restaurang och går än så länge under arbetsnamnet ”Terrassen”.
Blir det ryskt kök?
– Nej, nej, inget ryskt.
Vad blir det för mat?
– I och med att jag bara har hållit på med det i tre dagar så vet jag faktiskt inte. Alla tillstånd och så är klara men annars är vi på idéstadiet fortfarande och tittar just nu på det praktiska.
I första skissen finns det runt 40 matplatser.
Erik Videgård och Pelle Lydmar har känt varandra i många år och träffades för första gången på en segelbåt i Västindien för tolv år sedan.
Hur känns det att dra igång det här?
– Det är jättespännande och skönt att kunna prata svenska igen.
I Ryssland utvecklade Videgård och personalen ett eget språk som han själv kallar för ”blandryska”.
Vad kommer du att sakna mest med Ryssland?
– Den fantastiska staden S:t Petersburg.
Erik Videgård är gift med Kajsa och de har tre barn tillsammans plus en elvaårig hund. Det är framförallt familjen som gör att Videgård kom tillbaka till Stockholm.
– Det har varit slitsamt att pendla mellan Ryssland och familjen under en tid på två och ett halvt år.
När Realtid.se talade med Erik Videgård senast, för drygt ett år sedan, berättade han om hur oförskämda de ryska gästerna kunde vara på lyxrestaurangen. Med matt röst förklarade han hur de kunde beställa hämtpizza efter en femrätters middag och att han därför ansåg att restaurangen också var en slags uppfostringsanstalt.
Lyckades du med uppfostringen?
– Sista halvåret blev betydligt bättre. Vi fick så många stamgäster som tog med sig sina vänner. Det var inte vilken krog som helst som man kunde göra om till sin egen. Det blev något speciellt. Till slut blev den ansedd som S:t Petersburgs bästa restaurang, säger han.
Erik Videgård ägde inte restaurangen utan drev den och berättar att den ska fortsätta att drivas i samma anda.
Känner du dig nöjd?
– Man känner alltid att man kan göra mer men jag känner ändå att jag kom så pass långt som jag kunde på den tiden.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.