Deutsche tror en ETF med huvudexponering mot Saudiarabien kan väcka intresse.
"Vi ville fylla ett tomrum"
Mest läst i kategorin
Deutsche Asset & Wealth Management tror dess nya börshandlade fond med exponering mot gulfstaterna kan locka investerare eftersom Saudiarabien numera lättat på restriktionerna för utländska aktörer.
Även i Norden har intresse redan märkts, uppger Erik Rotander, Nordenchef för passiva investeringar med bas i London, till Realtid.se.
Förra veckan aviserade Deutsches kapitalförvaltningsverksamhet lanseringen av fonden som till 65 procent är exponerad mot Saudiarabien och resten i andra länder inom Gulf Cooperation Council.
– Ett av teman som märks efter att ha talat med nordiska investerare är att paralleller kan dras till Kina när de först började erbjuda investeringskvoter. Tesen är att utländska pengar kommer in när en stängd marknad öppnas, investeringar görs och tillväxt skapas vilket leder till att aktiemarknaden går upp. Den andra anledningen är att Saudiarabien söker mer kapital för att kunna diversifiera sin ekonomi bort från oljeberoende, säger Rotander.
Lanseringen tillkom både på grund av intresse från investerare men även för att fonden utgör ett komplement till Deutsche AWM:s övriga produkter med regional inriktning.
När ETF:n först började diskuteras internt var oljepriset betydligt högre men trots raset de senaste månaderna ansågs det som rätt beslut att lansera den.
– Själva indexet är inte så tungt exponerad mot energisektorn utan fokuserar mer på den finansiella sektorn och fastigheter. Det vi ser är att myndigheterna går in med pengar för att diversifiera ekonomin och de här två sektorerna är de som gynnas mest av det. Vi ser det som ett positivt tecken trots att oljepriset nästan halverats, säger Manooj Mistry, chef för Deutsche AWM:s börshandlade produkter.
Fonden har redan noterats på Frankfurtbörsen med London som nästa anhalt. Aktiviteten nästan två veckor efter lanseringen beskrivs av Mistry som ”lovande”.
Det rör sig om en nischad marknad och produkten är fortfarande färsk det kan dröja någon månad till innan mer aktivitet märks.
– Normalt brukar vi inte se en högre aktivitetsnivå de första två eller tre månaderna efter att vi lanserat en produkt. Det kan ta lite tid men att se aktivitet den första veckan är uppmuntrande, säger Mistry.
I en färsk rapport av rådgivaren PwC framgår det att börshandlade fonder inte längre är en nischad produkt och att industrin väntas dubbla sina tillgångar till 5 biljoner dollar de kommande fem åren.
PwC menar att summan då överstiger den i traditionell förvaltning och råder alla globala kapitalförvaltare att erbjuda ETF:er.
Även Deutsche Asset & Wealth Management ser goda utsikter för tillgångsklassen. Förra året var positivt och inledningen i år likaså.
– Särskilt Eurozonen har sett stora inflöden, både vad gäller aktier och obligationer. Det är ganska tidigt och osäkerheten i marknaden kan fortfarande påverka men generellt sett är vi optimistiska, säger Mistry.
Från ett nordiskt perspektiv är tillväxtprognoserna likadana.
– De senaste åren har de utvecklade marknaderna varit mer populära än tillväxtmarknader. Förra året gick det mesta av pengarna till USA. Den stora trenden nu är att pengarna går tillbaka til Europa och folk tittar närmare på europeisk high yield, på grund av de senaste kvantitativa lättnaderna, säger Rotander.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.