Standard Life Investments Åsa Norrie om Sverige-satsningen.
"Vi kan ge en annan vinkel"
Mest läst i kategorin
Den skotska kapitalförvaltaren Standard Life Investments lanserade sin fond Global Absolute Return Strategies (GARS) i Sverige för lite mer än ett år sedan. Sedan dess har fonden sålt för 175 miljoner euro till privata investerare.
SLI började sin etablering här för sex år sedan. Av de runt 207 miljarder euro som man förvaltar globalt kommer ungefär 10 procent, motsvarande 20 miljarder euro, från europeiska investerare. Av de 10 procenten uppges merparten komma från svenska investerare.
Europa- och Nordenchefen Åsa Norrie tillbringar också allt mer tid i Sverige, som en del i en uttalad strategi.
– Vi befinner oss vid en slags ”tipping-point”, om vi till exempel ska satsa på att ha ett kontor här eller inte. Men närvaro på det sättet behöver inte alltid vara den bästa lösningen. Eftersom vi har basen på en annan plats måste vi vara väldigt aktiva när vi är väl är på plats, säger hon.
Hur lyckas man som utländsk aktör på den svenska marknaden?
– Vår strategi är att vara ett komplement till det som redan finns på marknaden, i stället för att nödvändigtvis konkurrera. Det är ingen idé att bara komma med en ”me too-product” som någon av storbankerna redan har. Vår nisch är att vi kan erbjuda ett bredare globalt perspektiv.
Utöver det berättar hon att SLI brukar få uppskattning, av kunder utanför Storbritannien, för att man kommer med ett ”utifrån-perspektiv” på makroekonomiska händelser i landet.
– Folk uppskattar att vi kan ge en annan vinkel på det som händer på ett finanspolitiskt plan, på ränteläget och sådant.
Hur har det svenska marknadsklimatet förändrats sedan ni kom hit?
– Ända sedan jag började arbeta mot den svenska marknaden i mitten av 1990-talet har jag tyckt att Sverige har varit en relativt öppen marknad, men under de senaste åren tycker jag att dörrarna har öppnats ytterligare för externa förvaltare. Positiva sidor med Sverige är att folk pratar bra engelska, och jag upplever att om någon oroar sig för något säger de det, så att man har en chans att föra en diskussion kring om det finns något att oroa sig över eller inte. Och här söker man inte det billigaste och enklaste alternativet.
Hon upplever i allmänhet att det tar längre tid till beslut i det rådande marknadsläget, och att sådant som compliance och riskhantering får större utrymme i investeringsprocesserna.
– Sverige har varit ”aktiehubben” i Europa, men det är ett enormt skifte på gång. På grund av volatiliteten i marknaden vågar ingen göra någonting. Regelverket är på väg att förändras och det råder en stor osäkerhet kring många saker, och regeringen har förändrat sin syn på företagens pensionskassor. Allt är ett stort frågetecken. Jag tror att det är något vi kommer att läsa om den här perioden i framtiden.
Än så länge sköter SLI distributionen av sina produkter via Länsförsäkringar och Nordea.
SLI har ännu inga fonder i PPM-utbudet. Vad beror det på?
– Vi har diskuterat om det är något vi borde göra. Hittills har det inte känts som rätt i tiden. Vår huvudstrategi är fortsatt att ha huvudkontor i Edinburgh. Vill vi nå privata investerare så går vi via våra distributörer. Jag tror inte att vi är ett tillräckligt stort namn i Sverige ännu för att sticka ut i mängden av fonder. Jag vet många som har trott att PPM skulle vara lösningen på distributionen till privatpersoner, men som har blivit besvikna. Det har ofta kostat mycket resurser som i många fall inte övervägts av det kapital som kommit in. Men jag utesluter inte att det kan bli ett alternativ i framtiden, säger hon.
Åsa Norrie säger att hon känner stor sympati med svenska pensionsfonder – att det är osäkert läge just nu.
– Det är jobbiga tider rent regulatoriskt. Globalt sett gäller att vi som sysslar med det här inte längre bara ska vara finansiella analytiker, utan vi måste mer och mer ha koll på vad politikerna gör. Det är svårt att sia om vad som kommer att styra framöver. I Sverige är det limbo på den fronten just nu, säger hon och syftar på den utredning regeringen väntas presentera mot slutet av det här året.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.