Vinge klådde de övriga svenska byråerna på fingrarna i Mergermarkets senaste M&A-rapport. Maria-Pia Hope berättar om Vinges M&A-framgångar.
"Vi har ett fulltecknat danskort en bit in på 2015"
Mest läst i kategorin
M&A-aktiviteten i Sverige har dragit på högsta växeln efter en längre tids inbromsning. Advokatfirman Vinge visar framfötterna i Mergermarkets senaste M&A-rapport och toppar listorna över flest transaktioner samt högst värde på transaktionerna i Sverige samt listan över flest transaktioner i Norden.
Maria-Pia Hope som är Managing Partner på Vinge berättar att byrån blev förvånad över hur snabbt aktiviteten på marknaden vände från början av mars fram till nu. Hon förklarar att det fanns ett uppdämt behov av att göra affärer.
– Det är ett globalt fenomen som man även kan se i rapporten. Man har kommit fram till att man helt enkelt får leva med den makroekonomiska osäkerheten som finns. Den fanns förra våren och den har funnits nu i vår också med Ukraina-Ryssland. Behovet för storbolagen att göra strukturaffärer och behovet för PE-bolagen att göra exit på portföljbolag har varit så påtagligt att till slut har marknaden gemensamt kommit fram till att nu är det dags, säger Maria-Pia Hope till Realtid.se.
Aktiviteten startade först i USA och därefter i England. Sex månader efter tog det fart i Sverige, uppger hon.
Vinges tre största transaktioner värdemässigt under denna period var (på den privata sidan) Santanders förvärv av GE Money bank där offentliggjord köpeskilling för aktierna låg på 700 miljoner euro, motsvarande 6,3 miljarder svenska kronor. Vinge biträdde även Morgan Stanely som var finansiell rådgivare till den oberoende kommittén i Scanias styrelse. Vinge var även rådgivare till Willis vid förvärvet av Max Matthiessen för 1,35 miljarder kronor.
Hur viktig är den här rankingen?
– Över tid tycker vi självklart att det är roligt att toppa de här listorna även om det alltid varierar från kvartal till kvartal vem som toppar. Det säger ändå en hel del om trenderna på marknaden. Man kan se hur det har gått för de andra byråerna, vilka sektorer som varit aktiva och hur det går för andra länder i Norden och i världen, säger Maria-Pia Hope.
Det har kommit en del uppstickare, mindre M&A-byråer på den svenska marknaden. Är det en trend som kommer fortsätta?
– Så kan det mycket väl vara. På volymlistan, på antal transaktioner, i Sverige kan man se att det är flera lite mindre spelare som har positionerat sig. Det är förmodligen en effekt av att klienter söker sig till nya byråer och nya lösningar. Man upphandlar paneler och testar nya jurister. Samtidigt är vi ödmjuka och glda inför det faktum att det är Mannheimer och vi som har fått den allra största delen av den ökade marknadsaktiviteten.
Hon hänvisar till att gapet mellan Vinge, Mannheimer och de byråer som kommer på tredjeplats i Mergermarkets rapport, Roschier och Lindahl, har vidgats.
Vinge hade hela 47 uppdrag, medan Mannheimer Swartling hade 39 uppdrag och Lindahl hade 16 uppdrag.
Värdet på Vinges transaktioner uppgick till 14.162 miljoner dollar, vilket var något mer än Mannheimer Swartlings 14.124 miljoner dollar. Advokatfirman Roschier hade 13 uppdrag till ett värde av 11.900 miljoner dollar.
– Till syvende och sist är stora transaktioner komplexa och det kräver inte bara vassa M&A-jurister utan ofta annan expertis från konkurrensrätt till skatterätt till regulatory. Det har varit en del transaktioner inom finansiella sektorn under våren och ganska stora sådana. Det är få byråer i Sverige som har den typen av full-servicetjänst som vi och Mannheimer kan erbjuda.
Maria-Pia Hope skojar och uppger att utmaningen nu för Vinge är att hinna med alla transaktioner som ligger i pipen. Hon förklarar samtidigt att det har skett vissa förändringar på M&A-marknaden. M&A-projekt hanteras på ett annat sätt i dag än vad de gjordes vid den förra boomen 2007.
– I dag finns det krav på större effektivitet. Klienterna är oerhört sofistikerade när de upphandlar projekt från sina juridiska rådgivare. Man måste verkligen bemanna uppdragen på ett genomtänkt och effektivt sätt. Det där kan vara en utmaning, helt klart. Men det som vi drar fördelar av liksom Mannheimer är att vi gör väldigt många transaktioner vilket gör att vi kan processen och också i små projekt kan tänka i effektivitetstermer.
Andra trender som Maria-Pia Hope ser på marknaden är att PE-bolagen är aktiva igen.
– En del undrade vad som skulle hända i nästa våg, det vill säga om vi skulle få se av dem alls. De är fortfarande högst synliga i transkationsmarknaden generellt. Vi tycker annars att vi ser ett uppsving i många sektorer. I Mergermarket-rapporten var det framförallt Medical, Pharma och Biotech som utgjorde en global trend och den trenden ser vi också i Sverige, samtidigt som det finns flera andra branscher som har haft en bra vår med hög aktivitet.
Har ni någon känsla hur det ser ut framöver?
– Vi såg en ökad aktivitet i början av mars så transaktionerna kommer nog att fortsätta i vart fall i överskådlig framtid. Vi har exempelvis en bra pipeline under sommaren och tidig höst. Det som också är intressant är att den publika marknaden, alltså börsintroduktioner och publika bud, tog fart redan i slutet av förra året, innan den privata marknaden kom i gång. I dessa projekt har man ganska hög visibilitet eftersom de löper under lång tid. I peincip har vi ett fulltecknat danskort under hela hösten och en bit in på 2015 inom aktiemarknadsprojekt. Det är ett ganska gott tecken på att transaktionsaktiviteten kommer att hålla i sig ett tag.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.