Stockholmsbörsens index släppte på nedåt under slutet av förra veckan och var under fredagen nere på en ny årslägsta notering.
Vi får rikta in oss på en långsiktigt fallande trend

Mest läst i kategorin
Oljepriset fortsätter nedåt i sin kraschcykel och noterade i fredags en ny lägsta notering för året vid 61,0 dollar per fat.
Bankrapporterna under förra veckan stördes kraftigt av Swedbanks besked om en nyemission, som nu blir på 12 miljarder kronor. Detta satte ny press på bankaktierna men hela börsen drogs med nedåt under förra veckan. Nu när villkoren för nyemissionen blir kända kan vi inrikta oss på en ny press på i första hand Swedbank aktien.
Redan i fredags fick index nya nedgångssignaler och fortsatt nedgång på sikt var beskedet.
Här kan du beställa ett speciellt nyhetsbrev med veckans aktieanalys från Ingemar Carlsson som skickas ut varje måndag innan börsens öppnande.
OMXS 30 index (593,87) bröt ned under 593-nivån i fredags och fortsatte omgående till 568 under dagen innan en motreaktion tog index tillbaka till 594 vid stängningen.
Den långsiktiga trenden är fallande och ger oss via fredagens genombrott nedåt indikationer på att vi kan rikta in oss på 480, som en viktig stödnivå framöver.
En långsiktigt fallande trend bryts av kortsiktiga motreaktioner. Dessa brukar normalt vara på 1-3 veckor men blir emellanåt på 1-3 månader innan nedgången sedan fortsätter. Under en period då börsen är inne i en kraschcykel är motreaktionerna endast på bara 1-3 veckor likt de vi sett sedan nedgången från den 19 maj i år.
Det var en sådan motreaktion vi såg nyligen efter att index varit ned till 601 den 10 oktober. Index steg då 20 procent som mest. I fredags bröt index först ned under 617, vilket var ett första svaghetstecken sedan bröts 601-nivån och även 593-nivån under dagen. Även om vi får en motreaktion uppåt under några dagar efter en så intensiv nedgång så är budskapet att index kommer att ta sig ned till 480-nivån på sikt. I varje fall om vi ska tolka markandens agerande den senaste tiden.
Även om det är många småsparare som säljer nu på låga nivåer kommer de dominerande volymerna från större aktörer, som nu ställer om för den kommande lågkunjunkturen. Index har sitt långsiktiga stöd i intervallet 400-430, som jag räknar med att index söker sig till på sikt men då först en bra bit in på 2009.
Vid tidigare nedgångar i samband med en konjunktur vändning har vi sett att det frigjorda kapitalet sökt sig till aktier som är lågt värderade och aktier som ligger i en annan börsrytm. Till denna senare grupp har normalt läkemedelsaktierna hört och vi såg detta under våren och sommaren, då stora kapitalmänger sökte sig bland annat till AstraZeneca i Sverige och andra läkemedelsaktier internationellt.
Nu har detta mönster brutits och läkemedelsaktierna är nu också inne i en fallande trend, där AstraZeneca gav en nedgångssignal i början av oktober. Förutom skogsaktierna är alla aktier bland de större bolagen på börsen inne i fallande trender, vilket är mycket ovanligt. Det visar på att större kapitalmängder söker sig bort från börsen och jag ser samma tendens på många andra börser. Jag har aldrig sett detta så tydligt under alla de 35 år jag analyserat börsen.
Vart tar då pengarna vägen? Det vi ser tydligt är en överströmning till valutor och då i första hand de tre stora valutorna US dollar, japanska yen och euro. Då är det i första hand dollarna och yenen som dragit till sig mest kapital under de senaste månaderna, då dessa har stärks väsentligt under de senaste månaderna.
Men vi ser också en tydlig överströmning av kapital till räntebärande papper, så som statsobligationer och liknande säkra papper.
Även om guldet fått en viss tillströmning av kapital är trenden ändå fallande för guldet, ännu en tid. Hela detta mönster är oroande, mycket oroande, då det betyder att det kommer att ta tid att vända dessa kapitalströmmar tillbaka till börserna. Allt detta är långsiktiga trender men inom dessa ryms det ändå kortsiktiga uppgångar på börsen likt de vi sett ett flertal av sedan nedgången inleddes i juli 2007.
En sådan tillfällig uppgång bör kunna ske inom den närmaste tiden. Jag ser en möjlig motreaktion uppåt men de kast vi kommer att få se är svåra att fånga på detaljnivå. Den tolkning jag gör i dagsläget ger oss två intressanta tidpunkter. Först är det tiden kring den 3-5 november och den andra tidpunkten ligger i slutet av november. Skulle vi få en lågpunkt i slutet av november ökar sannolikheten för en bra avslutning på året. Men en sådan förväntad uppgång får på nytt ses som tillfällig, även om den troligen pågår mer än fyra veckor och en bit in på nyåret.
New Yorkbörsen
S&P 500 (877) var ned till 840, som lägst den 10 oktober och har sedan inte brutit denna nivå. Index var ned till 853, som lägst under fredagen och det finns anledning att räkna med att stödet testas på nytt framöver. Den dag ett genombrott av 840-nivån bekräftas är en nedgång trolig till de gamla bottnarna från 2002 och 2003 som då ska testas i intervallet 765-800. Långsiktigt handlar det om ännu lägre nivåer men då är vi långt fram i tiden och vi nöjer oss med att ta ett steg i taget.
Om 840-nivån bryts räknar jag med att nästa stöd i intervallet 765-800 kommer att hålla och ge en motreaktion uppåt under ett flertal veckor innan den långsiktiga trenden kan fortsätta mot lägre nivåer på sikt.
Olja
Brent Blend (62,7 $/fat) är inne i en kraschcykel, där vi sett en nedgång på 58,7 procent som mest så här långt. Rekordnoteringen under juli månad i år hamnade på 147,5 dollar per fat och nu är 61,0 dollar lägsta notering så här långt.
På aktuell nivå har oljan ett stöd i form av den stigande trendlinjen som sammanbinder bottnarna i uppgången. Denna trendlinje är viktig, då den bör kunna ge en tillfällig uppgång innan trenden fortsätter nedåt.
Under den intensiva uppgången ropade många på OPEC, som borde öka produktionen av olja. Produktionsökningen gav marginellt effekt på priset som hackade till i en mindre rekyl. Resultatet blev fortsatt uppgång då marknaden hade bestämt sig för att driva oljepriset uppåt.
Nu är trenden fallande och marknaden jobbar nu i motsatt riktning. OPEC försöker samordna en minskning av produktionen i syfte att få upp priset och även om man får ned produktionen kan man påverka prisutvecklingen marginellt, när de stora krafterna driver priset nedåt. Märkligt kan tyckas vid en första tanke men jag har sett detta så ofta att det ingår i mina förväntningar att de inte lyckas mer än tillfälligt. En parallell är när centralbanker går in och försöker påverka olika valutakurser. Man lyckas tillfälligt men trenden trycker på i den etablerade riktningen till dess marknadens aktörer finner anledning att vända trenden.
Enskilda aktier
Boliden (18,00) har utsatts för ett starkt säljtryck under de senaste 15 månaderna efter rekordnoteringen på 165 kronor den 24 juli 2007. Aktiekursen har fallit i spåren av fallande metallpriser och då speciellt för Koppar och Zink som är de viktiga metallerna för Boliden.
I fredags var Boliden aktien ned till 16,10 kronor som lägst och detta var då en notering på cirka 10 procent av toppkursen. Historien har lärt oss att vara vaksam när en aktie kraschat och tappat 90 procent av sitt toppvärde. Då brukar en botten vara nära och även om Boliden kan falla mer, så är jag benägen att räkna med en motreaktion uppåt under en kortare tid efter fredagens lägsta notering på 16,10 kronor.
Aktien har möjlighet att söka sig upp till 26,00 kronor i en motreaktion uppåt, vilket innebär att potentialen är hela 44 procent räknat på stängningskursen i fredags. Risken är naturligtvis hög och uppgången är alltid skör i början av en uppgång. Första motstånd finns redan vid 21,50 kronor och sedan vid 24,40 kronor innan det kan bli möjligt med ett test av 26-nivån.
Hennes & Mauritz (258,00) föll till 250 kronor som lägst den 10 oktober för att sedan rusa till 295 kronor i en uppgång på 18 procent. Den efterföljande rekylen tog aktien tillbaka till stödintervallet 248-250 kronor i fredags. Lägsta notering denna gång blev 247 kronor innan vi fick en ny motreaktion uppåt. Jag räknar med att aktien kan ge ytterligare några kronor på uppsidan men signalerna som kommer från marknaden är entydigt negativa på sikt.
Det gör att den dag vi får en stängningskurs under 248 kronor får vi en ny nedgångssignal och får då inrikta oss på en fortsättning nedåt mot betydligt lägre nivåer.