I stället för att kräva återbetalning från HQ Bank avyttrande Mats Qviberg (på bilden) förlagslånet för en krona, vilket därmed är det verkliga värdet på fordran, enligt HQ:s ombud Viktor Magnell.
"Verkliga värdet på fordran är en krona"
Mest läst i kategorin
Finansmannen Mats Qviberg har det hett om öronen sedan HQ:s krasch sensommaren 2010. Nu har HQ:s juridiska ombud Viktor Magnell specificerat bolagets försvar mot finansmannen som kräver bolaget på miljontals kronor.
Samtidigt som skadeståndsanspråk och brottsanklagelser riktas mot Mats Qviberg från hans tidigare bolag går han själv till attack mot bolagets nuvarande styrelse.
Mats Qviberg kräver totalt 12,6 miljoner plus ränta från bolaget. Detta är en summan som han påstår sig ha betalat in i förskott på den räddningsemission som HQ planerade sommaren 2010. Beloppet innefattar även den skada finansmannen har lidit när banken inte betalat tillbaka förskottet.
Enligt Mats Qviberg ska han ha erhållit förlagslån i HQ Bank medan andra förskottsbetalare i emissionen fick preferensaktier. Planen var att omvandla lånet till aktier i HQ vid den planerade emissionen som dock inte blev av.
Tvisten mellan parterna börjar närma sig en huvudförhandling. Endast några specificerade grunder och försvarsyttranden saknas innan man kan mötas i rättssalen. Meningarna i den senaste skrivelsen som HQ:s ombud Viktor Magnell har lämnat in till Stockholms tingsrätt är i mångt och mycket upprepningar från tidigare skrifter.
HQ tar återigen upp det inflytande som Mats Qviberg har haft i bolaget. Man menar att han har haft detta ända fram till slutet av september 2010, när han avgick från styrelsen i HQ. Viktor Magnell menar att Mats Qviberg var fram till dess ”djupt involverad i koncernens löpande förvaltning och verksamhet”.
”Det är omvittnat att ingen fråga av betydelse kunde avgöras i koncernen utan att Mats Qviberg först varit involverad och hade haft ett sista ord”, skriver han.
Med det sagt menar HQ bland annat att det eventuella skadestånd som Mats Qviberg kräver att få ska jämkas till noll på grund av hans medvållande. HQ menar bland annat att han som styrelseordförande medverkat till att styrelsen i HQ återkallade förslaget om nyemission. Han var även med när beslutet fattades att HQ Bank och därmed även förlagslånet skulle överlåtas till Carnegie.
HQ skriver vidare att ”istället för att begära återbetalning av förlagslånet från HQ Bank, avyttrade Mats Qviberg detta till Carnegie för en krona i köpeskilling”.
”Prima facie var det verkliga värdet av fordran således en krona, vilket följaktligen skulle ha varit det belopp som Mats Qviberg skulle kunna ha använt till att betala för nyemitterade aktier i HQ”, skriver Magnell och noterar att fordran enligt förlagslånet förlorande allt sitt värde när FI återkallade tillstånden för HQ bank.
Mats Qviberg har själv uppgett att han var tvungen att delta i försäljningen som helt och hållet skedde enligt HQ:s direktiv. Likaså när det gäller beslutet om återkallelse av nyemissionen.
”Det är oklart om Mats Qviberg menar att han utsattes för någon form av olagligt tvång”, skriver Viktor Magnell.
Det starkaste argumentet HQ fortfarande har är att fordran är riktad mot fel part. Det påstådda förskottet betalades nämligen in till HQ Bank och inte till HQ.
När det gäller garantiersättningen pekar HQ på att Mats Qviberg var med och upprättade kontrollbalansräkningen i HQ där den omtvistade fordran aldrig nämndes.
HQ noterar även att det aldrig fattats något styrelsebeslut om att ingå emissionsgaranti med Mats Qviberg innan garantin ingicks den 8 juni 2010.
20 dagar efteråt ingicks tillägget med Mats Qviberg där han betalade in drygt 11,8 miljoner kronor mot att HQ Bank utger förlagslån till honom.
”Mats Qviberg har således inte lämnat något förskott på emissionslikvid på en nyemission i HQ”, skriver Viktor Magnell.
HQ vill betona att när detta skedde hade Mats Qviberg ”en mycket ingående kännedom” om den finansiella situation som HQ Bank befann sig i. Han var även ”väl underrättad” om övriga förhållanden som rörde HQ och HQ Bank inklusive FI:s tillsynsärende.
”Det var således fråga om ett medvetet risktagande från Mats Qvibergs sida”, skriver Magnell.
Samtidigt lämnade även Eva Qviberg ett evigt förlagslån om drygt 9 miljoner kronor på samma villkor som sin man. Även Öresund omvandlade ett tidsbundet förlagslån om 150 miljoner kronor till ett evigt förlagslån i HQ Bank. Utöver dessa lämnade de tre barnen Qviberg ett kapitaltillskott om 235 miljoner kronor för nyemitterade preferensaktier i HQ Bank.
Enligt Viktor Magnell hade det inte varit möjligt att invänta en emission som skulle genomföras tidigast fyra månader senare i oktober. Misstroendet bland investerare, kreditgivare, kunder och personal var så pass stort att HQ bank inte hade överlevt fram till dess.
”Under rådande omständigheter hade det dessutom med säkerhet inte funnits investerare beredda att tillskjuta ett kapital till HQ om totalt 900 miljoner kronor, vilket var minsta emissionslikvid”.
Han återkommer vid ett flertal tillfällen till att besluten kring garantin och tillägget inte är giltiga eftersom både Mats Qviberg och Stefan Dahlbo som deltog vid besluten var jäviga. De personer som undertecknat dessa handlingar hade dessutom inget uppdrag att agera eftersom det saknades styrelsebeslut.
Mats Qvibergs ombud Gunnar Johansson ska svara på HQ:s yttrande senast den 2 april.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.