Investeringar i små nystartade företag i USA har gått bättre än börsen hittills i år.
Venture capital fortsatt bäst

Mest läst i kategorin
Det skriver efinancialnews.com med hänvisning till en rapport från Thomson Reuters och branschorganisationen National Venture Capital Association.
Ett särskilt framtaget index för dessa så kallade venture capital-investeringar steg enligt rapporten med drygt 5 procent under första halvåret i år, samtidigt som Nasdaq-index föll drygt 11 procent och S&P500-index nästan 14 procent.
Men samma period i fjol steg venture capital-indexet med 25-26 procent.
– Historiskt sett har det under kortare perioder varit stora svängningar mellan kvartal, beroende på marknadsförutsättningarna för att göra en ”exit” från venture capital-investeringarna, står det i rapporten.
Att det inte gick att göra börsintroduktioner av onoterade företag under andra kvartalet, var en faktor som bidrog till att sänka venture capital-indexets årsjämförelser.
Andra kvartalet var det första kvartalet på över 30 år som det inte var en enda börsintroduktion av ett venture capital-uppbackat företag, enligt NVCA.
Tredje kvartalet var det bara en sådan börsintroduktion, enligt Dow Jones VentureSource.
Det var internetoperatören Rackspace Holding som fick in drygt 1,2 miljarder kronor i samband med sin börsintroduktion i augusti.
Ägarna Sequoia Capital och och Norwest Venture Partners sålde då ut Rackspace.
Bristen på venture capital-uppbackade börsintroduktioner är i linje med att den amerikanska marknaden för börsintroduktioner ”stängde igen” helt.
Det förekom inte en enda börsintroduktion i USA under september, vilket var första gången på sex år.
Och det har inte varit en enda börsintroduktion hittills i oktober, enligt Dealogic.
– Vi kommer troligen att börja få se en press nedåt på avkastningarna både på kortare sikt och längre sikt framöver, säger NVCA:s chef Mark Heesen enligt efinancialnews.com.
Orsaken är att de mycket lukrativa åren 1998 och 1999 är på väg att falla ur tioårsjämförelsen, och ersätts av mera näraliggande siffror då börsnoteringsfönstret har varit igenbommat.
Mätt över en treårsperiod steg venture capital-indexet med 8,5 procent under första halvåret i år, medan motsvarande siffra för i fjol låg på en uppgång med 11,3 procent.
Mäter man över de senaste 20 åren blev den genomsnittliga årsavkastningen 16,9 procent med första halvåret i år som utgångspunkt. Det var något högre än samma siffra första halvåret i fjol, som då visade en snittavkastning på 16,4 procent.
I slutet av september var nästan 80 amerikanska bolag på väg till börsen enligt Ernst & Young.
Det innebär nästan en halvering från samma tidpunkt i fjol, då antalet sådana bolag uppgick till över 150.
De bolag som nu är på gång, siktar på att dra in drygt 130 miljarder kronor.
Det kan jämföras med de över 230 miljarder som bolagen i slutet av september i fjol planerade dra in i kapitaltillskott i samband med sina börsintroduktioner.
Förut betraktades det som ett svaghetstecken om ett bolag som ville in på börsen väntade för länge.
– Nu betraktas det som en rimlig strategi för ett starkt företag att invänta ett ”möjlighetsfönster”, säger Jackie Kelley som är USA-chef för börsintroduktioner på Ernst & Young.
– Många företag utvärderar sina tillväxtalternativ på en tuff marknad.
De allra flesta bolagen av de som nu vill in på börsen, är teknologiföretag.
Det är också den bransch som står för störst andel av planerade kapitaltillskott.
Den näst största kategorin av antalet företag som vill till börsen, är bioteknikföretag.