Realtid

Vattnet sinar, men elpriserna faller

administrator
administrator
Uppdaterad: 30 aug. 2006Publicerad: 30 aug. 2006

<pufftextlänk>De svenska och nordiska vattenmagasinen noterade en ny bottennivå i statistik från elbörsen Nordpool på onsdagen.</pufftextlänk> Men ymnigt regnande och prognoser om fortsatt stor nederbörd drog ned elpriset på onsdagen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nivåerna i de nordiska vattenmagasinen, som redan är på de lägsta på 40 år, fortsatte att sjunka i förra veckan. Enligt statistik från den nordiska elbörsen Nordpool, presenterad på onsdagen, låg vattennivån i de svenska magasinen i förra veckan på 61,6 procent, medan nivån för hela Norden var nere på 59,4 procent.

Veckan före låg de svenska magasinens vattennivå på 62,5 procent, medan nivån i Norden låg på 59,9 procent. Vid samma tidpunkt i fjol låg nivån på 83,7 procent i Norden och 86,5 procent i Sverige.

Samtidigt sjönk spotpriset på el under 70 öre per kWh för första gången på en dryg vecka på onsdagen, ned till 67,6 öre per kWh. Och priset på de nederbördskänsliga korta terminskontrakten föll också tillbaka.

De mest känsliga kontrakten är de som handlar om elleverans under fjärde kvartalet i år och första kvartalet nästa år.

Enligt Mats Nilsson, chef för marknadsanalys på Eon Energihandel Nordic, hänger den vikande prisutvecklingen ihop med att det kommit mycket nederbörd i de nordiska magasinsområdena de gångna dagarna.

– Nederbördsstatistik från söndag, måndag och tisdag visar att det kommit nederbörd motsvarande ungefär 2,5 TWh. Det är ändå en hel del på så kort tid, säger Nilsson.

Inför regnandet har analytiker talat om ett underskott i de nordiska vattenmagasinen på omkring 30 TWh inför den elintensiva vintersäsongen.

– Prognoserna för de kommande tio dagarna indikerar mer nederbörd än normalt. Det bidrar också till prissättningen, säger Nilsson.

ANNONS

Vid sidan om regnet har andra avgörande faktorer bakom prisbildningen varit relativt stabila.

Bränslemarknaderna, CO2 (utsläppsrättigheter för koldioxid) och Tyskland har inte rört sig mycket de senaste dagarna. Kommer det då samtidigt mer nederbörd, slår det igenom. Det kan man säga är förklaringen i det korta perspektivet, säger Nilsson.

TT

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS