Realtid

Vattenfall stäms på miljonbelopp

Sara Johansson
Uppdaterad: 03 jan. 2008Publicerad: 03 jan. 2008

För drygt ett år sedan bröt Vattenfall mot lagen om offentliga upphandlingar. Det menar Elbolaget EIAB som nu stämmer eljätten på miljonbelopp.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

El & Industriteknik Svenska AB, EIAB, anser att Vattenfall har gjort felaktiga utvärderingar under upphandlingen av transformatorstationerna Råtsi och Luossavaara.

Länsrätten delade EIAB:s åsikter och förbjöd Vattenfall att avsluta upphandlingarna. Men Vattenfall ignorerade domstolens beslut och gjorde en direktupphandling med ABB istället.

Det är därför EIAB nu har beslutat att gå till domstol och kräver drygt 8,7 miljoner kronor i skadestånd från Vattenfall.

– Vi gör bedömningen att EIAB skulle ha vunnit det här. Den ersättning som vi nu kräver bygger därför på de vinster som är aktuella. EIAB:s bud var dessutom många miljoner lägre än ABB:s bud, säger Torbjörn Borg som är EIAB:s ombud tillsammans med kollegan Jan Lindskog.

Enligt Torbjörn Borg var EIAB:s bud cirka 5 miljoner lägre än ABB:s bud.

– Jag är så gammal i branschen och vi brukar tala om ”hovleverantörer”, de som får leverera oavsett priser. Det förekommer överallt. Jag har flera exempel på det. Vi kommer inte åt det här, säger han.

Skälet till att Vattenfall valde att gå emot domstolens beslut och göra en direktupphandling förklarar de med att situationen i Kiruna där transformatorstationerna ligger var kritisk. De menar att Kiruna tätort, Kiruna gruva och malmbanan Kiruna/Narvik riskerar att sjunka. Enligt Vattenfall var det brådskande med upphandlingarna. Men Torbjörn Borg är kritisk till deras tillvägagångsätt.

– Hade de gjort rätt från början så hade de inte hamnat i det här läget. Vad får en stor stark upphandlande enhet att välja ett anbud som är mycket mycket dyrare? säger han.

ANNONS

Torbjörn Borg som är upphandlingsexpert och har varit med under många offentliga upphandlingar berättar att det under 90-talet gjordes konsekvensutredningar som visade att staten skulle kunna spara 10 procent om det fanns en besparingspotential. I dag upphandlar Sverige för omkring 600 miljarder kronor.

– Det innebär att 10 procent är väldigt mycket pengar. Bara en procent skulle kunna göra att vi skulle få en mycket bättre skola och omsorg. Men det är ingen som gör något. Politikerna är ointresserade. Jag har sparkat på dem många gånger. 65 procent av en kommuns driftbudget går till upphandlingsfrågor och där skulle de kunna spara mycket pengar, säger han.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sara Johansson
Sara Johansson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]