Realtid

Varning för ohämmad optimism

administrator
administrator
Uppdaterad: 15 apr. 2009Publicerad: 15 apr. 2009

Bara under den senaste veckan har index för Stockholmsbörsens 30 mest omsatta aktier stigit med 6 procent.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jämfört med höstens bottennivåer är uppgången 30 procent. Kortsiktigt kan lyftet tyckas dramatiskt, men i ett historiskt perspektiv befinner sig kurserna fortfarande på mycket låga nivåer. För att ta ett exempel så har verkstadsaktien Volvo stigit med 60 procent sedan bottennoteringen i november. Samtidigt krävs det en uppgång med ytterligare 200 procent för att aktien ska nå sin toppkurs från sommaren 2007.

Här kan du beställa Anders Haskels börsanalys direkt in i din inbox varje onsdagmorgon innan börsen öppnat.

Det känns tråkigt att lägga sordin på den feststämning som råder just nu. Ändå tycker jag att det finns anledning att varna för börsen i ett kortsiktigt perspektiv. Jag tillhör i och för sig optimisterna och räknar med att det långsiktigt kommer att vara en god affär att kliva in på börsen till dagens nivåer. Kortsiktigt tror jag samtidigt att det kan dyka upp bättre köptillfällen.

Marknaden drivs för närvarande till stor del av förhoppningar om att nedgången i den globala ekonomin snart skulle vara över. En hel del ekonomisk statistik som presenterats under de senaste veckorna har i alla fall kunnat tolkas i den riktningen.

Till detta kommer signaler från amerikanska banker som pekar mot att verksamheten utvecklats bättre än väntat under årets första kvartal. Hela det nuvarande rallyt inleddes för övrigt för ungefär en månad sedan när amerikanska storbanken Citigroup meddelade att januari och februari varit de två bästa månaderna för banken på över ett år.

Men mitt i all optimism rycker en rekyl obönhörligt allt närmare. Jag är i och för sig inte särskilt orolig inför rapportsäsongen som inleds på allvar under den här veckan. Men med en stark börs i ryggen ökar känsligheten för bakslag. Skillnaden är ibland hårfin och kan helt avgöras av det tillfälliga humöret på börsen huruvida en nyhet av ett visst slag kommer att tolkas positivt eller negativt.

Och som sagt, efter en tids uppgång ökar risken att den närmsta tidens nyhetsflöde kommer att tas emot med besvikelse. Jag är därför försiktig med att stoppa in nya pengar i aktiemarknaden just nu och avvaktar hellre den rekyl som jag tror kommer ganska snart.

Placera i rätt företag – inte i rätt bransch

ANNONS

En klassisk fråga som jag brukar få, bland annat när jag sitter som deltagare i olika paneldebatter om börsen, är vilken bransch som är mest intressant att placera sina pengar i. Mitt korta svar är att hellre välja rätt företag i fel bransch än tvärtom.

Ägna med andra ord inte särskilt mycket tid åt att fundera i branschtermer. Visst finns det perioder då till exempel alla bankaktier eller aktier i fastighetsbolag rör sig ungefär likartat, men det finns också perioder då två till synas liknande företag som representerar en viss bransch rör sig helt olika.

En anledning kan vara att den finansiella risken skiljer sig kraftigt åt i de i övrigt likartade bolagen. Ett annat skäl är att bolagen trots allt inte alls är så lika som deras branschtillhörighet ger sken av.

Låt mig ge ett exempel med Hennes&Mauritz och Kappahl. Det handlar i båda fallen om aktier som representerar klädbranschen och företag med en tydlig affärsidé och en kompetent ledning. Jag gillar båda aktierna, men mitt främsta argument till att köpa dem skiljer sig kraftigt åt.

H&M ser jag som ett företag med fortsatt mycket stor global tillväxtpotential. Samtidigt värderas aktien relativt högt. Kappahl har också ambitioner och förutsättningar att växa, men det är inte i första hand av det skälet som jag gillar aktien. Här räknar jag i stället med att det finns en rejäl potential till omvärdering av aktien. Jag kommer inte att bli det minsta förvånad om kursutvecklingen i dessa båda aktier periodvis kommer att skilja sig mycket åt.

Var försiktig med låga p/e-tal och aktier som halkat efter

I ett läge som det vi ser just nu där en del aktier rusat iväg med 50-100 procent på några veckor kan det vara lockande att leta efter aktier med attraktiva nyckeltal som inte hängt med i uppgången. Det är en strategi som jag vill varna för.

Visst finns det exempel på bolag som glöms bort av marknaden och som kommer att dra iväg i ett senare skede när placerare väl upptäcker dem. Det kan framför allt gälla aktier i lite mindre bolag eftersom det i början av en uppgång är helt normalt att blicken främst hamnar på de större bolagen.

ANNONS

Min varning bygger på att det ofta finns ett starkare skäl än att aktien bara skulle vara bortglömd när en viss aktie inte hänger med i en uppgång. Skälet är väldigt ofta att företaget har problem av något slag. Motsatsen är när en aktie inte faller i en nedgång. Anledningen är väldigt ofta att marknaden ser styrkor i företaget som gör att man inte vill sälja aktien.

Till synes attraktiva nyckeltal ska man också vara försiktig med. Visst kan det finnas fynd bland aktier med låga p/e-tal, men det finns nästan också en mycket tydlig förklaring till den låga värderingen. Förklaringen är att vinsten med stor sannolikhet kommer att falla kraftigt. Och i ett läge där aktiemarknaden börjar ana morgonluft är det inte aktier i de företag där vinsten förväntas falla kraftigast (det vill säga de med lägst p/e-tal) som kommer att gå bäst.

Tvärtom kan de bästa fynden finnas i aktier med höga p/e-tal. Signalen till marknaden är i dessa fall att vinsten redan har fallit färdigt och att aktien anpassat sig till ett läge där marknaden ser stigande vinster i horisonten.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS