Realtid

Världens största naturreservat bildas

administrator
administrator
Uppdaterad: 13 dec. 2006Publicerad: 13 dec. 2006

Reservatet blir stort som två tredjedelar av Sveriges yta och sträcker sig in i fem länder i centrala Afrika.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Besökare kommer kunna röra sig fritt mellan de olika länderna inom naturreservatets gränser. Det kommer inte finnas några som helst gränskontroller. Det bestämdes i går när turistministrarna från Botswana, Namibia, Angola, Zambia och Zimbabwe möttes vid Victoriafallen och skrev på en överenskommelse om att arbeta för att parken, med namn Kavango-Zambezi Transfrontier Conservation Area, ska vara klar år 2010. Det skriver Svenska Dagbladet.

Initiativtagare till projektet är Peace Parks Foundation, som arbetar för gränsöverskridande parker i södra Afrika. Den nya parken kommer täcka ett område på 287.000 kvadratkilometer med savann, skogar, floder och våtmarker och ska sammanbinda 36 redan existerande nationalparker och naturreservat. Till skillnad från nationalparker så kommer området inte att tömmas på befolkning.

Peace Parks- stiftelsen grundades av bland andra Nelson Mandela, Anton Rupert och Nederländernas prins Bernhard, och stiftelsen stöds av alla presidenter i södra Afrika.

I parken kommer det bland annat finnas cirka en kvarts miljon elefanter, vilket är mer än i någon annan park. Ett av syftena med att binda samman parker som redan finns är att ge djuren en möjlighet att åter kunna använda sina gamla migrationsvägar utan att bli hindrade av stängsel. Förhoppningsvis medför det också att inte lika många elefanter behöver skjutas bort för att populationerna blir för stora på små områden.

En annan tanke med att lägga naturreservatet i fem olika länder är att det ska påskynda utvecklandet av ett gemensamt visum i Afrika. För tillfället är det krångligt att röra sig i det här området. Det finns många pass- och visumkontroller vid gränserna mellan de fem länderna. Peace Park Foundation arbetar med att skapa 20 nya gränsöverskridande ”fredsparker” som man hoppas ska driva på processen att skapa ett gemensamt visum.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS