Rikspolisstyrelsen och Finanspolisen vill även att värdetransportbolag ska omfattas av EU:s nya regler i kampen mot penningtvätt och finansiering av terrorism.
Värdetransportbolag måste ta mer ansvar
Mest läst i kategorin
Nya EU-regler säger att Sverige ska bli tuffare på att bekämpa penningtvätt och finansiering av terrorism. Exakt hur det ska gå till utreds just nu.
Realtid.se har tidigare berättat om flera aktörer som kan få ökade krav på sig. Bland annat om advokater som är kritiska till de förslag som lyfts fram EU:s nya regler i det tredje penningtvättdirektivet.
Men advokaterna är inte de enda som föreslås ökade krav. Både Rikspolisstyrelsen och Finanspolisen vill att värdetransportbolagen ska ta ett större ansvar.
Detta eftersom banktjänster som insamling och uppräkning av dagskassor, så kallad banking, ofta har överlåtits till värdetransportföretag, vilket lett till att bankerna fått sämre insyn i det kontantflöde som hamnar i dagskassorna.
Tommy Kangasvieri är chef för finanspolisen.
– Det är i dag oklart om värdetransportbolagen omfattas i direktiven eller inte. Men de borde göra det eftersom de hämtar upp mycket pengar i företag. Kontanter är alltid intressant att få in i det vardagliga samhällssystemet.
Hur skulle det tänkas gå till rent praktiskt?
– Om värdetransportföretagen omfattades av direktiven skulle det ställa krav på rutiner för kontinuerlig granskning av flödet av pengar som de hanterar. Det skulle även ställa krav på bra rutiner för kundkännedom och en kontinuerlig uppföljning av sina kunder.
Jörgen Thunholm, vd på Loomis (före detta Securitas Värde) säger att de kan spåra svarta pengar som varit med i ett rån med hjälp av markörer som färgar sedlar som härstammar från ett rån.
– Vårt största problem är att de här pengarna ändå tenderar att figurera utanför systemet väldigt länge.
Jörgen Thunholm anser att det skulle vara lättare att stoppa spridningen av svarta rånpengar om man standardiserade kravet på de insättningsautomater som hanterar sedlar ute i samhället.
– När rånsedlar väl är inne i värdebolagens verksamhet upptäcks de eftersom vi har maskiner som skannar och sorterar ut infärgade sedlar.
Vad skulle ytterligare kunna förstärkas från er sida?
– Om myndigheterna kunde få bättre insyn i vår verksamhet och värdebolagen fick en annan status så skulle vi kunna hjälpa till att bekämpa den här typen av brottslighet. Nu har vi inte befogenhet att göra någonting förrän vi får en husrannsakan från polisen.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.