Fyra år efter starten söker PEQ pengar till sin andra fond.
"Värderingarna är än så länge nyktra"
Mest läst i kategorin
Investmentbolaget PEQ fick vid starten 2008 uppmärksamhet när familjen Söderberg gick in som ”betydande investerare” i bolagets första fond.
Familjens innehav frontas av Jacob Söderberg, sonson till Ratosgrundaren Ragnar Söderberg, som också står bakom närstående JRS Asset Management.
Enligt Peter Nygren, som är styrelseledamot och delägare i PEQ samt vice vd i JRS, är familjen Söderberg dock inte involverade i det operativa arbetet.
PEQ:s inriktning är investeringar i svenska onoterade bolag och portföljen består mestadels av industriverksamheter.
Den första fonden, PEQ invest I, är sedan våren 2010 fullinvesterad. Våren 2012 arbetar PEQ med att resa sin andra fond. Målet är att komma upp i samma kapitalbas som i den första fonden vilket skulle ge 223 miljoner kronor att investera.
– Intresset är bra. Emissionen är fortfarande öppen. Visionen är att stänga på mellan 200–300 miljoner kronor i eget kapital och då tror jag att vi på JRS kommer att gå in med över 50 procent av den volymen, säger Peter Nygren.
Den nya fonden har redan gjort en första stängning och en investering i januari. Innan sommaren kommer fonden göra ytterligare en till två investeringar.
PEQ verkar i det mindre segment och man letar efter bolag som omsätter mellan 50–300 miljoner kronor.
För PEQ är det viktigt att bolagen har en historisk intjäningsförmåga och att det finns en stor sannolikhet att generera goda kassaflöden.
– Vi letar efter kassaflödespositiva bolag – de ska inte bara ha förhoppningar om bra kassaflöden utan dokumenterade bra kassaflöden, säger Lars Hagdahl som är industriell rådgivare samt vice ordförande i bolaget.
PEQ ser oftast till att köpa en majoritetspost men släpper även in ledning och nyckelpersoner som delägare i de strukturer som skapas.
– Det är viktigt att det finns incitament för de som jobbar i bolaget. När man investerar i mindre bolag krävs det mer handpåläggning och tätare kontakter och relationer mellan investerare och portföljbolag, enligt Hagdahl.
Mindre bolag är ofta inte lika mogna och har inte lika många funktioner och lika stor internationell kompetens i ledningsgruppen som många större bolag har.
– För oss är det viktigt att ha den nära relationen med bolagen. Om de är för långt borta geografiskt eller kulturellt är det ofta svårt att jobba med dem på ett seriöst sätt. Vi vill inte vara passiva investerare utan aktiva.
Lars Hagdahl, som själv har en bred erfarenhet från riskkapitalverksamhet sedan början av 1990-talet, förklarar att det finns en stor skillnad mellan PEQ:s inriktning och mer renodlat riskkapital.
PEQ går inte in i tidiga faser då det främst handlar om att skjuta till pengar för att bolaget ska försöka infria förhoppningar. Däremot finns en nisch för mognare bolag som kommit längre men inte har hunnit växa sig så stora.
– Vi jobbar med småbolag som de större fonderna inte tittar på eftersom det är alldeles för små investeringar för dem, säger Lars Hagdahl.
Hur upplever ni marknaden nu?
– Antalet bolag är ganska stort. Det är en intressant nisch om man är ute efter möjliga investeringar.
Hur ser värderingarna ut?
– De är också än så länge nyktra och de är hanterbara. Det är mycket lägre än om du går upp i större bolag av många anledningar. Dels är risken större om man jobbar med mindre bolag.
Han berättar att PEQ försöker jobba med en liten del bankfinansiering som en hävstång för fondinvesteringen.
– Vi är inte aggressiva när det gäller bankfinansieringen för att undvika för hög risk på bolagen.
När det gäller exitmöjligheterna är Lars Hagdahl noga med att poängtera att det är viktigt för PEQ att det finns tagare av bolagen. När PEQ går in i ett bolag handlar det om en tidshorisont på 4–5 år. Redan innan ett bolagsförvärv har PEQ en idé om vem en framtida ägare kan vara.
– Vår tro är att det som vi går in i ska vara intressant för någon att köpa så småningom annars ska vi inte gå in i bolagen.
På frågan om avkastning är Peter Nygren förtegen. Han menar att det är oseriöst att ”höfta på avkastningen” som många private equity-bolag gör. Hittills har PEQ bara köpt bolag.
– Det vi säger till våra kunder är att innan vi gör någon typ av exit i någon av våra bolag är det dumt att vi spekulerar i avkastningen. Däremot skriver vi ned innehav om revisorn säger att vi ska göra det. När vi sitter och bedömer bolagen så tycker jag att det ser bra ut, säger han.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.