<pufftextlänk>Var fjärde svensk har inget eget pensionssparande alls.</pufftextlänk> Och av dem som sparar lägger var femte undan pengarna på sitt bankkonto. Det är inte alla som bryr sig om att lägga undan en slant till äldre dar.
Var fjärde pensionssparar inte

Mest läst i kategorin
23 procent av svenskarna sparar inte alls till pensionen, visar en undersökning som försäkringsbolaget Länsförsäkringar låtit göra.
Resultatet är anmärkningsvärt, tycker Mats Wester som är placeringsexpert på bolaget.
– Jag tror att de flesta kommer att få svårt att klara sig på 60 procent av sin lön, säger han till TT.
Med det nya pensionssystemet är det svårare att förutsäga hur hög pensionen blir i slutändan, eftersom det beror på hur räntor och aktier utvecklas i framtiden. Men enligt Mats Wester kan de som går i pension om tio till 15 år få klara sig på 50-60 procent av lönen, med både den allmänna pensionen och tjänstepensionen inräknad.
Att man inte börjar pensionsspara i alltför unga år är i och för sig sunt, tycker han.
En del börjar redan vid 18-19 års ålder, men binder man upp sina pengar då så kan man tvingas ta större lån till exempelvis en lägenhet.
Det är en bra idé att vänja sig vid att spara när man får sitt första jobb, men att binda pengarna kan man vänta med tills man är 30-35 år, anser Mats Wester. Börjar man pensionsspara tidigare bör man välja en sparform där man kan göra uppehåll, till exempel under de år man skaffar barn och hus och har sämre ekonomi.
Cirka 10.600 personer mellan 16 och 69 år har fått frågor om sitt pensionssparande i undersökningen. Av dem som lägger undan pengar väljer de flesta en pensionsförsäkring eller fonder.
Men 20 procent sparar på ett vanligt bankkonto, något som Mats Wester tycker är ”helt uppåt väggarna”.
– Har man många år kvar till pensionen så får man en dålig avkastning, säger han.
Att spara i aktier lockar 20 procent av männen och 15 procent av kvinnorna. Det är en sparform som kräver ett stort eget intresse och innebär en hög risk, konstaterar Mats Wester.
Men jag är inte förvånad över siffrorna. Vi har haft en bättre börsutveckling de senaste åren och oftast är det män som lockas av det, kvinnor väljer tryggare sparformer.
TT