Realtid

Utländskt kapital flödar in

administrator
administrator
Uppdaterad: 15 dec. 2006Publicerad: 15 dec. 2006

Utländskt kapital strömmar in till Sverige i samma takt som under rekordåren 1999-2000. Men det skulle kunna vara mer, hävdar Invest in Sweden Agency (ISA) i sin nya rapport till regeringen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”De utländska investeringarna i Sverige är på uppåtgående”, säger ISA:s generaldirektör Kai Hammerich i ett pressmeddelande, men med tanke på våra förutsättningar borde vi kunna visa ännu bättre resultat.

På önskelistan står en sänkt bolagsskatt till EU-nivå och ett ökat utbyte med de stora tillväxtmarknaderna, för att locka ännu mer utländskt kapital till Sverige.

I rapporten Klimatet för utländska investeringar i Sverige 2006/07 lägger ISA fram förslagen för regeringen. Rapporten överlämnades under fredagen till handelsminister Sten Tolgfors.

Rapporten går också igenom de utländska investeringarna i Sverige under 2005 och 2006. Enligt ISA närmar man sig de rekordnivåer som rådde 1999-2000. Sammantaget har investeringarna i Sverige ökat till 236 miljarder kronor. Motsvarande tid förra året var de utländska investeringarna 126 miljarder kronor.

Konkurrensen om utländska investeringar ökar hela tiden och i rapporten skriver ISA att en förutsättning för att få kapital till Sverige är ett bra investeringsklimat.

– Sverige är ett litet och okänt land utanför Europa. För att hävda oss måste vi inte bara ha goda ramvillkor utan också aktivt informera om Sverige som investeringsland, säger Kai Hammerich.

Det sistnämnda sagt med udden riktad mot regeringens budget. ISA är den myndighet som har jobbet att ”sälja” Sverige utomlands för att locka kapital.

Men verksamheten ska spara. Statsanslaget 2006 på 69 miljoner kronor ska sänkas till 56 miljoner 2007, skriver SvD:s nätupplaga E 24.

ANNONS

Konsekvenserna blir att representationskontor i Finland, Danmark, Island och Holland ska stängas. Planerade satsningar och projekt för att locka till exempel indiskt kapital till Sverige blir heller inte av eller hotas.

TT

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS