Realtid

Utländska tidningar: jobbfrågan avgjorde

Realtid.se
Uppdaterad: 18 sep. 2006Publicerad: 18 sep. 2006

Det svenska valresultatet är en stor nyhet ute i världen. "Det är en chock, en jordbävning, nästan en statskupp", enligt kommentatorer till franska Le Figaro. Så här skriver utländska medier om valutgången.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Precis som flera andra tidningar ser Financial Times jobbfrågan som den som avgjorde valet.

– Den officiella arbetslöshetstatistiken ser bättre ut än det europeiska genomsnittet. Men när du tittar på den verkliga nivån, och räknar in statliga arbetsmarknadsåtgärder till exempel, så är den mycket högre, och det är ett stort missnöje med det, säger James Ashley, ekonom på Barclays Capital.

FT ger exempel på hur oberoende ekonomer, enligt EU, räknat ut att den verkliga arbetslösheten ligger på mellan 15 och 17 procent. Den officiella siffran ligger på långt lägre 5,7 procent.

Reuters rapportering handlade mycket om de ekonomiska fördelarna i och med att alliansen vann det svenska valet. Analytiker som Reuters har talat med menar att den finansiella marknaden kommer att belönas både på kort och lång sikt.

Inte minst nämns ett stort internationellt intresse kring utförsäljningen av de bolag där staten i dag äger stora poster i. Alliansen har lovat att bolag ska säljas ut för 200 miljarder kronor. Pengarna ska användas för att amortera på statsskulden och därmed sänka statens räntekostnader. Den stora frågan är om när detta kommer att ske, vilka bolag som det gäller och hur mycket i de de olika bolagen som kommer att säljas. De företag som nämns är Nordea, TeliaSonera och SAS.

Franska Le Monde och Le Figaro beskriver valresultatet som en chock, en total omvälvning av det svenska politiska klimatet och nästan som en ”statskupp” enligt vissa uppeldade kommentatorer. Enligt Le Monde har högern kampanjat med uppfattningen att arbetslöshetssiffrorna varit felaktiga, anklagat regeringen för att gömma falska arbetslösa. Istället har de lovat att sätta landet i arbete.

BBC ser valets nyckelfråga som den om hur den svenska välfärdstaten ska klara av att överleva i den globala ekonomin. Alliansen har ifrågasatt arbetsmarknadspolitiken och den kostsamma välfärdsstaten.

Enligt Reuters bevakar de övriga europeiska regeringarna noga vad som kan komma att ske med det svenska välfärdssystemet. Behovet av reformer, för att hantera den åldrande befolkningen och de stora pensions- och sjukvårdssystemen, har alla länder gemensamt.

ANNONS

New York Times skriver om hur socialdemokraternas förlust inte bara reflekterar svenskarnas syn på en oengagerad och trött Göran Persson utan även synen på hur den hyllade välfärdsmodellen, med dess höga skatter och genereösa bidrag, har uppmuntrat för många att vara utanför arbetsmarknaden under för lång tid.

– Det här året har du känt vibrationer du aldrig känt tidigare. Den här gången finns det ett verkligt alternativ, säger Mattias Jonsson, en 30-årig banker som röstat på moderaterna, till New York Times utsände i Stockholm.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS