Mobiloperatörerna gör vad de kan för att stoppa telesvindlarna, men det är svårt. Operatören 3:s informationschef Erik Hörnfeldt misstänker att vissa utländska operatörer är i maskopi med teleskojarna.
"Utländska operatörer och skojare i maskopi"
Mest läst i kategorin
Den senaste tiden har telefonnummer som börjar med 88, 882 eller 883 ringt till mobilabonnenter. Innan personen hinner svara läggs luren på. Den som ringer upp det konstiga numret riskerar att få betala flera hundra kronor för bara några minuter.
De ringer nämligen upp samtal som går till satellit, linjer som sjömän och till exempel soldater ute i fält använder sig av i vanliga fall.
– Godtrogna eller nyfikna personer ringer upp. Först säger en röst någonting på ett obegripligt på ett språk sen fortsätter det på engelska. Lyssnar man klart tar det tre minuter, säger Erik Hörnfeldt, på operatören 3.
– Samtalet kostar 80 kronor per minut och det blir snabbt 240 kronor.
Men kostnaden är helt enligt ordinarie prislista, menar Hörnfeldt.
– Den som tittar i prislistan för utlandssamtal kan också läsa vad ett satellitsamtal kostar.
På 3:s hemsida varnar de för teleskojarna. Det står att som kund ska man vara extra försiktig om ett telefonnummer börjar på 88.
Men problemet är att kunden faktiskt själv har ringt upp.
– Vi varnar för att det är en svindelverksamhet som ligger bakom. Vi gör vad vi kan för att stoppa detta.
Men det är inte enkelt. Rent praktiskt, berättar Erik Hörnfeldt, ringer 3 själva upp den utländska satellitoperatören och ber om att inte får betala den fordran som operatören ställt till dem.
– Det kan vara lite svårt för att de kanske finns i Somalia eller Afghanistan, säger han.
– Jag har själv ringt upp en gång och hamnat i Somalia. Detta är en gammal verksamhet som har funnits sedan 80-talet och dykt upp i Sverige igen.
– Man måste ha en operatör i ett land som befinner sig i ett upplösningstillstånd. Afghanistan och Somalia befinner sig båda i upplösningstillstånd, annars skulle det här inte fungera, säger Hörnfeldt som misstänker att bedragarna har en ekonomisk uppgörelse med operatören.
– Sen delar de på intäkterna. Det är ju en dator som ringer en eller flera i minuten. Men det finns 10 miljoner aktiva mobilabonnemang att ringa till i Sverige så det behöver inte vara en stor andel som ringer tillbaka för att det ändå ska bli mycket pengar.
Varför kan det inte vara operatörerna som ringer själva?
– Jo, det kan det förstås vara.
Vilka chanser har ni då att slippa betala dem?
– Det är det enda vi kan göra. Jag vet att de som är ansvariga för vår utlandsavdelning förhandlar om detta men jag vet inte exakt hur det har gått ännu.
Även på Konsumenternas Tele- och Internetbyrå, KTIB, misstänker man att utländska operatörer är inblandade i skojerierna:
– Vi har ingen anledning att betvivla uppgifterna från 3, säger Mattias Grafström, vd på KTIB.
Operatören 3 spärrar samtal med vissa nummerserier som kunderna gör dem uppmärksamma på.
Det gör även andra operatörer som till exempel Tele 2.
– Vi spärrar så att det inte går att ringa det numret, berättar Tele 2:s informationschef Pernilla Oldmark.
Men det går fortfarande för operatören att ringa in. Precis som andra operatörer varnar Tele 2 sina kunder på hemsidan.
– Vi försöker informera våra kunder att inte ringa upp men så fort vi får reda in på numret kan vi aktivt gå in och spärra det så att det inte går att ringa upp.
Vilka ligger bakom?
– Vi vet inte det. Det finns spekulationer men vi vet inte, säger Pernilla Oldmark.
Men vart går telefonnumren?
– Senast var det en satellitcarrier, det är väl någon som bär trafik. Men vi vet inte. Det viktigaste är att säga till våra kunder att de inte ska ringa upp nummer som de inte känner igen.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.